Onbegrensd in Mondriaanhuis

  • Door VVMA
  • 28 oktober 2022
  • 0
  • 360 Views

Het Mondriaanhuis in Amersfoort viert het 150e geboortejaar van Piet Mondriaan met de tentoonstelling Onbegrensd. Voor deze expositie hebben zeven duo’s van beeldend kunstenaars en componisten nieuw werk gemaakt. Het resultaat van deze samenwerking is nu te zien én te horen in het museum.

Mondriaan is bekend als baanbrekend kunstenaar, die zich een leven lang bleef ontwikkelen en vernieuwen. De schilder was een van de oprichters van De Stijl, een kunstbeweging waarbinnen de leden elkaar scherp hielden door ideeënuitwisseling en discussie. Geïnspireerd door de interactie binnen De Stijl, heeft het Mondriaanhuis kunstenaars van twee verschillende disciplines samengebracht. Het museum selecteerde zeven beeldend kunstenaars en zeven componisten en vroeg hen om in duo’s nieuw werk te ontwikkelen. De zeven duo’s werden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten, op elkaar te reageren, uit te wisselen en grenzen op te zoeken. Dit heeft geleid tot zeven nieuwe kunstwerken.

Zeven kunstwerken

Beeldend kunstenaar Art van Triest werkte voor dit project samen met componist Henry Kelder. De twee vonden elkaar in een concept van afbraak en aantasting. Samen stelden zij regels op en werkten die allebei uit in de eigen taal. Het resultaat is een werk in drie delen, waarbij een strakke ordening wordt verstoord en leidt tot een nieuwe staat van zijn, zowel in beeld als geluid.

Het gezamenlijk werk van Ronald Nijhof en filmcomponist Daan van den Hurk onderzoekt de grenzen tussen abstract en figuratief, realiteit en illusie, geluid en muziek. Nijhof bouwdezijn atelier op schaal waarin hij steeds elementen verplaatst. Dit proces is vastgelegd met een ronddraaiende camera. Wat ontstaat is een ontregelende afwisseling van illusie en realiteit. Het inspireerde Van den Hurk tot een compositie die hij mixte met de geluiden uit het atelier.

Beeldend kunstenaar Fadenka van der Sloot worstelde met het thema Onbegrensd. De oneindigheid aan mogelijkheden werden in de kiem gesmoord door beperkende gedachten van de kunstenaar. Van der Sloot heeft dit verbeeld met een doek dat zij beschilderde met tipp-ex. Wat ontstond is een wijds en sereen beeld. De jonge componist Noëmi Schermann schreef hierbij de compositie Zeeën van (on)mogelijkheden.

Voor componist Anne-Maartje Lemereis en beeldend kunstenaar Amerentske Koopman bestond de samenwerking uit een regelmatige uitwisseling van schetsen. De schets van de één zette de ander op een spoor en vice versa. Het eindresultaat is een ruimtelijke en ritmische installatie waarin ook het maakproces van het beeldend werk op video (zie onder) is vastgelegd.

Voor Onbegrensd experimenteerden beeldend kunstenaar Jan Maarten Voskuil en mediacomponist Devin de Vries met ruimte en tijd. Het ruimtelijke schilderij van Voskuil nodigt de bezoeker uit om zich er doorheen te verplaatsen. Door de gebruikte techniek past de compositie van De Vries zich tijdens het verplaatsen steeds aan. Zo draagt de bezoeker zelf bij aan de uiteindelijke compositie en heeft elke persoon een unieke ervaring in de installatie.

Beeldend kunstenaar Karina Puuffin en game-componist Nathan Bonkerk rafelden in gesprek met elkaar hun werk uiteen en ontdekten nieuwe inzichten over hun eigen werk(wijze).  Bonkerk werd in het proces uitgedaagd om zijn muziek in beeld uit te drukken. Elementen daarvan gebruikte Puuffin weer in een ruimtelijke installatie waarin het loslaten van het bekende/traditionele centraal staat.

Het duo Hans Bakker en Jitske Bakker (geen familie van elkaar), koos voor ‘Exposure’ als grondthema: blootstelling aan bindende- en uit elkaar trekkende krachten. Er ontstond een drieluik van drie grote, tekeningen met verschillende texturen, die als het ware ademen, opbollen en uit hun kader lijken te willen ontsnappen. Deze suggesties worden versterkt door de compositie van Hans. Lees in het interview meer over deze bijzondere samenwerking. Hoe kwam deze tot stand en wat is het idee achter hun werk?

Meer Jitske Bakker in Amersfoort
Tot en met 5 februari 2023 is werk van Jitske Bakker ook te zien in De Vensterbank, op de stoep van Bergstraat 32 in Amersfoort. Hier borduurt zij verder met papier en houtskool op het thema Onbegrensd. In het Mondriaanhuis is haar werk ‘Expansie’ te zien, aan de Bergstraat is de installatie ‘Explosie’ ontstaan. De Vensterbank ligt op loopafstand van het Mondriaanhuis. Zie ook www.devensterbank.nl  

itske: “Het was inderdaad een spannend en verrijkend proces, waarbij we allebei over de grenzen van onze eigen discipline hebben gekeken en waarbij we tot nieuwe inzichten en ideeën zijn gekomen.” (foto: Peter Putters)

J

Muziek

Alle composities voor tentoonstelling Onbegrensd werden uitgevoerd door het Keuris Ensemble, bestaande uit Egbert-Jan Louwerse (fluit), Anna voor de Wind (klarinet), Lis Perry (viool), Roeland Duijne (cello) en Henry Kelder (piano).

Op zaterdag 19 november zullen alle composities live worden uitgevoerd in Amersfoort door het Keuris Ensemble. 

Tentoonstelling Onbegrensd kwam tot stand met steun van de Gemeente Amersfoort, Provincie Utrecht, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en het KF Hein fonds.

Onbegrensd is van tot en met 5 maart 2023 te zien in het Mondriaanhuis.

Mondriaan 150

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van Mondriaan 150. In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Dat viert de stad met een Feest van de verbeelding: tentoonstellingen, theater, muziek, workshops, buitenactiviteiten en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op mondriaan150.nl 

Bezoekadres: Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *