‘Feierabend’ in Berlijn

  • Door VVMA
  • 13 maart 2023
  • 2
  • 770 Views

In dit werk van Hans Baluschek uit 1925 komt het grauwe karakter van Berlijn goed uit de verf. De titel ‘Feierabend’ suggereert dat het afgebeelde paar geniet van de vrije avond. Maar hoe gezellig is het eigenlijk?

Op de achtergrond zijn rokende fabrieksschoorstenen zichtbaar die herinneren aan de dagelijkse realiteit van hun leven. Baluschek heeft verschillende werken gemaakt met deze titel, met daarop vermoeide arbeiders op weg naar een feestje of samenkomst. De kindertekeningen die we op het hek zien, komen ook vaker terug in zijn schilderijen. Ze kijken vooruit naar de toekomst van dit stel.

Je ontdekt zijn werk en dat van zijn student Carel Willink nog t/m 25 juni 2023 in de tentoonstelling ‘Hans Baluschek & Carel Willink – Kunst voor het volk’.

Hans Baluschek, Feierabend (Berlin, 1925). Mischtechnik Papier auf Pappe, 116,50 cm x 86,00 cm x 7,00 cm. Inv.-Nr.: VII 59/273 x. Sammlung Stiftung Stadtmuseum Berlin. Reproduktion: Gunter Lepkowski, Berlin.

2 comments on “‘Feierabend’ in Berlijn

  1. Hier zag ik een Willink die ik nog niet kende, hij experimenteerde met allerlei stijlen. Het magische realisme kwam pas later. De weg er naartoe is interessanter dan het doel!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *