‘Sporen van Arnhem’ in Erfgoedcentrum

  • Door VVMA
  • 19 oktober 2023
  • 2
  • 434 Views

Hoe is de stad Arnhem van de prehistorie tot nu gegroeid en veranderd? En wie zijn door de eeuwen heen nieuwkomers geweest? Je ontdekt het in de tentoonstelling Sporen van Arnhem – Groei, verandering en nieuwkomers. Deze gratis toegankelijke expositie van Museum Arnhem is tot en met 29 september 2024 te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet.

Het verhaal van Arnhem

De tentoonstelling neemt je mee vanuit het heden – wie wonen er nu in de stad en hoeveel mensen zijn dat eigenlijk? – naar belangrijke gebeurtenissen die in het verleden hebben bijgedragen aan de groei van de stad. Van de eerste prehistorische nederzettingen in de buurt van Arnhem tot de bouw van Malburgen en Presikhaaf in de twintigste eeuw. Je komt meer te weten over de toekenning van stadsrechten aan Arnhem, de verplaatsing van de Rijn, de groei van handel en de opkomst van toerisme. En we stellen de vraag: wie was welkom en wie niet? Je ontdekt dit verhaal van Arnhem aan de hand van archeologische vondsten uit het archeologisch depot van de gemeente Arnhem, foto’s en kaarten uit het Gelders Archief en de erfgoedcollectie van Museum Arnhem. Deze objecten worden in deze expositie voor het eerst samen in verband gebracht met stadsuitbreiding, handel en migratie door de eeuwen heen. 

Zegelstempel uit 13e eeuw

Een van de bijzondere objecten die te zien zijn, is een unieke zegelstempel van de stad Arnhem uit de 13e eeuw uit de collectie van Museum Arnhem. Deze /is het oudst bewaard gebleven exemplaar van Arnhem. Op 13 juli 1233 gaf de Otto II, graaf van Gelre en Zutphen, Arnhem stadsrechten en daarmee het recht op een eigen bestuur. Het stadsbestuur gebruikte bij het bekendmaken van besluiten of vonnissen deze zegelstempel met het stadszegel van Arnhem erop, om ze wettig te maken. Het stadszegel bestond uit het stadswapen van Arnhem, de dubbelkoppige adelaar, en het spiegelschrift ‘SIGILLU(m) BURGENSIUM DE ARNEM’ (zegel van de burgerij van Arnhem). 

Bezoekersinformatie 

Sporen van Arnhem is t/mtot en met 29 september 2024 te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet (Kortestraat 16, Arnhem), op tien minuten lopen van Museum Arnhem. Je vindt het Erfgoedcentrum op verdieping -1 van Rozet. Het Erfgoedcentrum is maandag van 13.00 … 18.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 10.00 … 18.00 uur, zaterdag van 10.00 …17.00 uur en zondag van 13.00 … 17.00 uur gratis te bezoeken. 

2 comments on “‘Sporen van Arnhem’ in Erfgoedcentrum

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *