Boerenfamilie uit Kalenberg

  • Door VVMA
  • 11 januari 2024
  • 1
  • 787 Views

Adolf Wissel (1894 … 1973) schilderde heel precies en zonder schaduw – volgens de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid – een boerenfamilie. Opvallend aan het werk is de afstandelijke sfeer tussen de verschillende personen. Ze zijn samen, maar hebben allemaal een afwezige blik.

Dit schilderij vormde de inzending van Wissel voor de nationaalsocialistische kunstwedstrijd ‘Het Familieportret’. Het is nu te zien op de tentoonstelling Kunst in het Derde Rijk. Het doel van deze wedstrijd was om een werk te belonen dat “geschikt is om te verspreiden als een artistiek voorbeeld van een gezond, groot gezin”.

Adolf Wissel, Kalenberger Bauernfamilie/Boerenfamilie uit Kalenberg (1939),  collectie Deutsches Historisches Museum. (foto: A. Psille)

1 comments on “Boerenfamilie uit Kalenberg

  1. Ik vind dit werk een van de meest fascinerende werken op de tentoonstelling. Ik ben een paar keer teruggelopen om het nogmaals te bekijken. Of het “geschikt is om te verspreiden als een artistiek voorbeeld van een gezond, groot gezin”, betwijfel ik.
    Zo groot is het gezin nu ook weer niet. Er straalt geen vrolijkheid uit de blik van de mensen. Eerder een somberheid, een soort melancholie. Alsof ze voorvoelen hoe de situatie in Duitsland aan aantal jaren later zal zijn.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *