Fernand Léger en de Daken van Parijs

  • Door VVMA
  • 17 november 2022
  • 0
  • 529 Views

Kröller-Müller Museum, 19 november 2022 t/m 2 april 2023

De tentoonstelling Fernand Léger en de daken van Parijs is dé kans om een sleutelmoment in het oeuvre van de Franse kubist Fernand Léger te ontdekken. Ook is er een primeur te zien: de ontdekking van een verborgen schilderij. De tentoonstelling is te bezoeken in het Kröller-Müller Museum, van 19 november tot en met 2 april 2023.

Als Fernand Léger (1881 … 1955) de reeks Fumées sur les toits in 1911 en 1912 schildert, bevindt hij zich op een keerpunt in zijn carrière. Vanaf 1908 breekt hij radicaal met de stijl van zijn vroegere werken en zoekt, aanvankelijk sterk geïnspireerd door Paul Cézanne, naar nieuwe artistieke mogelijkheden. Het uitzicht vanuit zijn atelier over de daken van Parijs, met zijn schoorstenen en rookpluimen, inspireert Léger om te experimenteren met vorm en kleur, waarbij hij van betrekkelijk realistisch en monochroom naar steeds meer abstractie en kleur toewerkt. Deze zoektocht resulteert uiteindelijk in kubistische werken als Contrastes de formes (1913/1914) die hij aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog maakt. Ook La partie de cartes (1917), dat Helene Kröller-Müller voor haar collectie koopt en dat een hoogtepunt is in Légers oeuvre, is ondenkbaar zonder de Fumées sur les toits.

Verborgen schilderij

Middelpunt van de tentoonstelling is een nieuw ontdekt schilderij uit deze reeks. Dit schilderij bevindt zich aan de achterzijde van Légers Le quatorze juillet, dat in 1999 werd verworven door de Triton Collection Foundation. Het Fumées sur les toits-schilderij werd tijdens een recente restauratie tevoorschijn gebracht.

Léger en de kubisten in Parijs

Aan de hand van schilderijen en tekeningen toont Fernand Léger en de daken van Parijs de ontwikkeling die Léger doormaakte met het schilderij Fumées sur les toits uit de Triton Collection Foundation als kern. Het schilderij is voor het eerst voor het publiek te zien. De bredere context wordt gevormd door werken van de twee groepen kubisten in Parijs: de groep van Pablo Picasso en Georges Braque die voornamelijk in galerie van Daniel-Henry Kahnweiler exposeerde en de groep van Léger, die op de grote Salons exposeerde en waartoe ook Robert Delaunay, Jean Metzinger en Henri Le Fauconnier behoorden.

De tentoonstelling Fernand Léger en de daken van Parijs wordt gemaakt in samenwerking met de Triton Collection Foundation. Gastconservator voor de tentoonstelling is Sjraar van Heugten, voormalig Hoofd Collecties Van Gogh Museum en momenteel onafhankelijk kunsthistoricus.

Kopfoto: Fernand Léger, Les fumées sur les toits, 1911. Particuliere collectie. Foto © Christie’s Images c/o Pictoright Amsterdam 2022


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *