‘De mooiste plek van Nederland’

  • Door VVMA
  • 17 mei 2022
  • 0
  • 395 Views

VVMA-bestuurslid Paulien Ariëns vroeg enkele vrienden om hun eerste indruk na de preview op 12 mei.

Internationale allure

 door Peter Berns

Afgelopen donderdagmiddag 12 mei bezochten mijn vrouw en ik de preview van het vernieuwde museum. Wat een feest was het om eindelijk weer op die geweldige locatie in het compleet vernieuwde museum te gast te zijn! Ik ben altijd een warm voorstander geweest van het opwaarderen van het gebouw op deze unieke locatie: de mooiste plek van Nederland en van een internationale allure.

De architecten van het gebouw en de beeldentuin hebben de plek op het snijpunt van de stuwwal en het rivierenlandschap optimaal uitgebuit. De in ere herstelde koepel als ontvangstruimte, museumcafé Pierre en winkel biedt een feestelijk en warm welkom aan de bezoeker. De open verbinding tussen het museum, de beeldentuin en het omringende landschap is bijzonder geslaagd. Het effect zou nog groter kunnen zijn als op enkele punten de zichtlijnen naar de rivier en de uiterwaarden wat meer open zouden worden gelegd door het groen wat terug te snoeien.

Bij ons bezoek aan de drie exposities werden wij overweldigd door de hoeveelheid kunstwerken die ingebed waren in maatschappelijke thema’s. Met name de expositie ‘Houdbaar tot’ is geen lichte kost en vraagt veel van de bezoeker. Wij moeten daar zeker nog een keer voor terugkomen om dat rustig te bekijken. Het was fijn om in de expositie ‘Van links naar rechts’ de belangrijkste kunstwerken van de collectie uit het Interbellum terug te zien.

Het museum heeft naast een nieuw gebouw ook een vernieuwd programma ontwikkeld waarin educatie en publieksverbreding een belangrijke rol speelt. Er is een mooie educatieruimte in Studio Museum Arnhem en met het project Collectie Connect wordt de hele collectie digitaal ontsloten, ook voor online bezoek.

Ik wil tot slot graag een lans breken voor de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het museum voor de oudere – wat minder mobiele – bezoeker. Omdat er in de directe omgeving weinig of geen parkeerplaatsen zijn, is het misschien te overwegen om voor deze Arnhemse bezoekers met vrijwilligers van de Vrienden vervoer te organiseren. Met een autoMAatje naar het museum! Waarom niet?

Vernieuwd Museum Arnhem is een aanwinst voor de stad waar we bijzonder trots op mogen zijn!

Actie en interactie

door Joke Leijdekker

Het voelt als een feestje waar ik naar toe ga: blij en vol verwachting wat er komen gaat. In de rij voor de entree waar je je welkom voelt en dan de binnenkomst in de overweldigende ruimte van Café Pierre. Gezellig, warm en licht zo voelt het. De ruimte is gevuld met alle vrienden van het Museum die er allemaal feestelijke uitzien.

Buiten wacht een drankje en dan wandelen door de beeldentuin met prachtige nieuwe en oude beeldende kunst; het gras is groen!  Het uitzicht roept, de bankjes zijn bezet, een reden om terug te komen. Binnen heb ik ogen te kort om alles wat ik zie in mij op te nemen, iedere ruimte is verrassend, de architectuur strak en in beweging en de kunst wordt zo geëxposeerd dat zij om een andere nieuwe manier van kijken en beleven vraagt. Er wordt actie en interactie van de bezoeker gevraagd, de kunst voedt en lest de dorst.

Alle mensen die er zijn zijn enthousiast en genieten dat het Museum weer open is. Het nieuwe museum is naar buiten gericht in alle opzichten. Er valt veel te ontdekken, het maakt nieuwsgierig en het smaakt naar meer. Dit is mijn eerste korte ervaring na een uurtje rond gelopen te hebben, genietend en blij te zijn dat het Museum Arnhem open is en wat ik om mij heen hoorde: iedereen is blij!

Wat ik ook hoorde was een gesprekje tussen een bezoeker en een medewerkster:

Bezoeker staande voor het raam met uitzicht op de Rijn: “Wat jammer nu dat al die bomen ervoor staan”.

Medewerkster: “Nou meneer dat is een reden om in oktober terug te komen als alle blaadjes van de bomen zijn”.

Je voelt je welkom

door Angeline Bremer-Cox

Een warm onthaal op donderdag 12 mei voor de Vrienden van het Museum. De koepel van de oude herensociëteit is gerestaureerd en hersteld in oorspronkelijke opzet. Deze mooie centrale ruimte is vrij toegankelijk en van daaruit heb je de mogelijkheid de beeldentuin te bezoeken. Je voelt je welkom. Arnhem nodigt zijn inwoners uit te komen kijken op een van mooiste plekken in de omgeving.

Er is lange tijd gedebatteerd over de locatie van het nieuwe museum. De oude vertrouwde plek en de schoonheid waren een belangrijk argument om hier te blijven. Niet ver van het centrum, dichtbij het station en met verschillende busverbindingen.

Wil je de tentoonstellingen bekijken dan moet je een entreekaartje kopen. De architectuur is speels en verrassend en biedt veel mogelijkheden om thema’s en collectie te tonen.

Op drie plaatsen in het nieuwe gebouw is het uitzicht op de omgeving fenomenaal, als in een panorama. Er is gespeeld met de plek en met de ruimte die deze plek biedt.

Door de drukte en de tijd hebben wij de tentoonstellingen niet goed kunnen zien. De beeldentuin is zeker een rondgang waard en toont werken van onder meer Hildo Krop, Bourdelle, Henk Visch, Gudmundsen, Klaas Gubbels, Rebecca Horn, Tom Phuckey, Maria Roosen en vele anderen. Ik zou iedereen willen aanraden hier een wandeling te maken en dan het gebouw en de tentoonstellingen te gaan verkennen.

Arnhem is een prachtig museum rijk!

Favorieten

door Bruno Heemskerk

Wat is eigenlijk je favoriete kunstwerk? Dat is een vraag die je als museumbezoeker kunt stellen. Ik was tijdens de preview in gesprek met mijn voorgangster Hetty toen twee enthousiaste jongens (product designers) langskwamen met een vrolijk gekleurde machine op wieltjes. We moesten een hand op een grote rode knop leggen en ons gezicht voor een camera houden. Vervolgens rolde er een strook uit. Het apparaat had zijn keuze gemaakt.

Resultaat: Hetty’s favoriet is de Schapenschedel van Edgar Fernhout (“Mwooaahh, dat zou toch niet mijn eerste keuze zijn, maar ik moet dat werk toch nog eens een keer gaan bekijken”). Voor mij had de machine De Baai van Ambon van Quirijn Maurits Rudolph Verhuell geselecteerd. Als het wat rustiger is ga ik terug om ook dat werk goed tot me door laten dringen. Misschien zit die machine er helemaal niet zo ver naast…