Solotentoonstelling Jan Pater

  • Door VVMA
  • 1 januari 2024
  • 0
  • 249 Views

Op zondag 11 februari 2024 om 14.30 uur opent Johan Luijmes, artistiek leider van Het Depot in Wageningen, de solotentoonstelling van Jan Pater..

 Jan Pater maakt op een intuïtieve manier vrouwentorsen van harde steen, met een voorliefde voor opvallend gekleurd materiaal. De tors heeft vrijwel altijd een omhoog gerichte grote beweging. Pater creëert steeds hetzelfde beeld, de vrouwentors en dat doet hij altijd zonder model.

 “Hoe harder de steen hoe liever ik het heb”
Hij werkt het liefst met steen waar je zelfs niet in kunt hakken zodat alles met de diamantslijper wordt bewerkt. Pater gebruikt graag de metafoor waarin het lichaam als een gebouw wordt voorgesteld. Het maken van een tors is dan het gestalte geven aan een gebouw waarin je woont, dat intimiteit heeft en waarin je je geborgen weet. Veel torsen hebben het omhoog strevende, ze maken als organische bouwwerken een opwaartse beweging. Het zijn de gebogen vlakken die bewegingen genereren. Daarbij zorgen de scherpe overgangen van holle naar bolle vlakken ervoor dat het licht de beweging versterkt.

Kleurrijk en veelzijdig materiaal
Het oeuvre van Pater kenmerkt zich ook door de afwisseling in het gebruik van kleurrijk materiaal, zoals het witste marmer, salemo, opaal, springstone, serpentijn, lepidoliet, en blue bahia. Naast de ‘kneiterharde’ stenen beelden in opvallende kleuren, zijn er vier beelden in brons, is er ‘Il secreto in legno’ in essen én staan er ook twee glazen beelden waarin, om het simpel te zeggen, een vrouwentors is uitgespaard. De enige twee gipsen die getoond worden zijn voorstudies voor ‘Aurora’, een 3 meter hoog marmeren beeld dat hij maakte voor de nieuwe hal van het Antoni Van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

 Lees meer over Jan Pater

De tentoonstelling is te zien van 11 februari 2024 tot en met 9 juni 2024.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *