Mondriaanfonds steunt Kunstroute Schuytgraaf

  • Door VVMA
  • 28 juni 2023
  • 0
  • 220 Views

 Het Mondriaanfonds steunt de toekomstige en permanente Kunstroute Schuytgraaf in Arnhem. Voor de realisatie van ten minste vijf kunstwerken die verspreid over de wijk te zien zullen zijn stelt het landelijke fonds een bedrag beschikbaar van ruim 188.000 euro. Met de eerder toegezegde bijdragen van Gemeente Arnhem en het BDP Cultuurfonds kan de productie van de kunstroute nu officieel van start gaan. Voor de realisatie van een zesde kunstwerk wordt nog naar financiering gezocht.

De locaties voor de kunstwerken zijn inmiddels bepaald. Deze zijn in een zorgvuldig proces in samenspraak met de kunstenaars, de curator en de gemeente tot stand gekomen. De kunstwerken gaan de verbinding aan met de omgeving en nodigen uit tot een zintuiglijke ervaring en gesprek.

Curator 

Sinds begin 2021 zijn de voorbereidingen voor de kunstroute in ontwikkeling, die op verzoek van de Gemeente Arnhem door Productiehuis Plaatsmaken wordt gerealiseerd. Plaatsmaken stelde de Arnhemse curator Fleur Junier aan de route inhoudelijk vorm te geven. 

Zij selecteerde de kunstenaars Larissa Esvelt, Arash Fakhim, Femke Herregraven, Keiko Sato en Rob Voerman, allen uit de omgeving van Arnhem en liet hen reageren op de unieke kenmerken van de wijk: de jonge identiteit, de landschappelijk ligging en de rijke geschiedenis. Daarop volgde een intensief proces waarin de kunstenaars hun ideeën vormgaven en waarbij een commissie van experts en bewoners hen adviseerde over het ontwerp, duurzaamheid, techniek, veiligheid en de verbinding met de wijk. 

Zo maakt Rob Voerman een uitkijktoren die uit de toekomst lijkt te komen en waar vanuit verschillende perspectieven van het landschap en de wijk te zien zijn. 

Keiko Sato neemt haar publiek mee naar de geschiedenis van de omgeving; archeologische vondsten en de Tweede Wereldoorlog komen samen in een verborgen schuilplaats.

In de kanovijver verschijnt het werk van Larissa Esvelt: een mysterieuze waternymf gemaakt van keramiek in de kleuren van het water. Ze kijkt dromerig uit over de wijk.

Arash Fakhim maakt een opvallend kunstwerk van groot formaat, een knalblauwe sculptuur, een uitbundige, driedimensionale krabbel waarmee hij reageert op in het keurig ingerichte landschap. Femke Herregraven initieerde een educatief project in samenwerking met de basisscholen van Schuytgraaf. Leerlingen uit de groepen vijf en zes fantaseerden over de toekomst van de wijk. Hun ideeën en visies komen samen in bijzondere tijdscapsules die begraven worden in de wijk. De plek wordt gemarkeerd door verschillende sculpturen die een speelgaard afmaken.

Tenslotte wordt de route geflankeerd door poëzie met teksten van schrijvers en dichters uit de regio.

 De kunstwerken worden in het najaar van 2023 gefaseerd geplaatst. De kunstroute wordt in 2024 in haar volledigheid gerealiseerd.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *