Co-creatie voor samenstelling State of Fashion 2024

  • Door VVMA
  • 11 mei 2023
  • 0
  • 365 Views

De State of Fashion Biënnale van 2024 wordt samengesteld door Rachel Dedman & Louise Bennetts. Hun curatoriële kader borduurt verder op het concept van co-creatie: ontwerpers, kunstenaars, makers of collectieven worden uitgenodigd om deel uit te maken van het gedecentraliseerde curatoriële team.

Rachel Dedman is curator, schrijver en kunsthistoricus, gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst en design uit het Midden-Oosten. Sinds 2019 is zij de Jameel Curator of Contemporary Art from the Middle East bij het Victoria & Albert Museum in Londen. Daarnaast cureert ze Material Power: Palestinian Embroidery voor Kettle’s Yard, Cambridge, en The Whitworth, Manchester, UK, in 2023-24. Deze tentoonstelling kwam voort uit haar werk tussen 2014 en 2018 over de culturele en politieke geschiedenis van Palestijns textiel en kleding als curator voor het Palestijns Museum, Westelijke Jordaanoever. Van 2013 tot 2019 was Rachel ook onafhankelijk curator in Beiroet, Libanon.

Louise Bennetts is een ontwerper, onderzoeker, maker en docent gespecialiseerd in onderzoek en ontwikkeling rond toekomstige mode- en textielsystemen en duurzame innovatie. Ze heeft in-house kleding en textiel ontworpen voor verschillende Britse ontwerpers, waaronder Roksanda & Faye en Erica Toogood, met wie ze sinds 2016 geregeld samenwerkt. In 2022 werkte ze uitgebreid aan de ontwikkeling van materialen en werkmethodes voor de creatie van Cecilia Vicuña’s grootschalige Turbine Hall commissie in Tate Modern. Louise werkte tussen 2015 en 2022 zowel aan de platforms BioDesign en Future Fashion Systems aan de Royal College of Art MA Fashion course. Momenteel ligt haar focus op duurzame materiaalontwikkelingen, waaronder het werken aan speculatieve projecten met bio-ontwerpers, en het leiden van materiaalinnovatie voor textielafval hergebruik ontwerpbureau ReWeave sinds 2021.

Voor meer info: stateoffashion.org

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *