Rozet x Plaatsmaken met Derk Muller

  • Door VVMA
  • 26 augustus 2022
  • 0
  • 460 Views

Tijdens zijn werkperiode voor het project Jong talent aan het werk heeft Derk Müller de afgelopen maanden veel gedrukt in de zeefdrukkerij van Platsmaken. De laatste zomerweken verwerkt hij dit materiaal tot een installatie. Vanaf 15 september is het resultaat te zien in Rozet.

Het startpunt van de werkperiode was de vraag of 2D ook 3D kan worden zonder het ‘idee’ van 2D los te laten. Wanneer is iets ruimtelijk en wanneer is het plat? Kan iets in meer dimensies bestaan en hoe krijg je dat concreet voor elkaar? Vanuit Derks fascinatie voor ruimtelijk werk is het bijna ondenkbaar dat zijn zeefdrukken plat blijven. Op houten platen drukte hij afbeeldingen die voor hem belangrijk zijn in zijn onderzoek. Deze platen worden verzaagd om uiteindelijk als ruimtelijke puzzel weer vorm te krijgen.

De architectuur van Rozet en de collectie van het Erfgoedcentrum aldaar inspireerden Derk tot het maken van een abstract werk. Het beeld dat hij maakte is een abstracte ruimte met daarin een munt die verwijst naar de tijd die hij doorbracht in het erfgoedcentrum van Rozet. De munt is soort handtekening en een knipoog naar een gouden bokaal, één van de vondsten die Derk deed in het erfgoedcentrum.

Het resultaat van het onderzoek dat Derk deed in het erfgoedcentrum en de zeefdrukkerij bij Plaatsmaken is te zien vanaf 15 september in Rozet.