Nieuwe muurschildering klaar

  • Door VVMA
  • 26 augustus 2022
  • 0
  • 592 Views

Platform Binnenstad Arnhem en Museum Arnhem kleuren de stad

Kleurrijke bloemen en vruchten bedekken de buitenmuur van Cozy Lunchroom op de kruising Roggestraat/Looierstraat in Arnhem. De muurschildering is een initiatief van Platform Binnenstad Arnhem en Museum Arnhem en uitgevoerd door Schilderscollectief De Strakke Hand. Het is een reproductie van herk Stilleven met bloemen en vruchten van kunstenaar Charley Toorop.

De felgekleurde bloemen en vruchten lichten hoekig en krachtig op tegen de donkere achtergrond. Toorop vond dat haar werk niet de werkelijkheid van de bloemen moest weergeven, als in een foto. Je moet er juist ‘iedere dag weer iets anders in kunnen zien’. Ze schilderde dit bloemstilleven in 1927. Het origineel is te zien in de tentoonstelling Tenminste Houdbaar Tot in Museum Arnhem. De tentoonstelling toont de verschillende manieren waarop kunstenaars vanaf de 17de eeuw tot nu de natuur verbeelden. 

Selectie kunstwerken  

Conservator Jelle Bouwhuis (moderne kunst) van Museum Arnhem is, onder anderen,  betrokken bij het uitkiezen van de werken die als muurschildering zijn uitgevoerd. De kunstwerken tonen een afspiegeling van waar Museum Arnhem voor staat: een divers palet van moderne en hedendaagse kunst en erfgoed.  

Meer muurschilderingen op komst. 

Na de muurschilderingen die voor het 100-jarig bestaan van Museum Arnhem zijn geplaatst, heeft Platform Binnenstad Arnhem het museum benaderd voor een reeks muurschilderingen in de binnenstad. De komende periode wordt er een serie muurschilderingen ontwikkelt van kunstwerken – meestal uit eigen collectie en soms langdurige bruiklenen – van Museum Arnhem. Met de kunstwerken wordt er meer kleur gegeven aan de stad en gebouwd aan de Arnhemse kernwaarden: groen, creatief en vrij. 

Kunst voor iedereen 

Lang niet iedereen komt met kunst in aanraking. Museum Arnhem vindt het belangrijk het museum van de stad te zijn en iedereen te inspireren. Publiek dat niet zo snel naar een museum gaat wordt met de muurschilderingen op een laagdrempelige manier bereikt.

:

Stilleven met bloemen en vruchten © Charley Toorop c/o Pictoright Amsterdam 

Het originele kunstwerk maakt deel uit van de collectie van het Kunstmuseum Den Haag.

foto’s: Robert Oosterbroek.