Wasi Sani

  • Door VVMA
  • 25 oktober 2023
  • 0
  • 240 Views

Sieradenontwerper Chequita Nahar onderzoekt in de tentoonstelling Wasi Sani ( 5 november tot en met 3 december in de Koepelzaal) de verschillende manieren waarop wij onszelf en de wereld om ons heen reinigen, en de rol die voorwerpen en taal hierin spelen. De expositie bestaat uit zowel oud als nieuw werk van Nahar. Daarnaast heeft ze sieradenontwerper Luisa Kuschel gevraagd om nieuw werk te maken dat aansluit op het thema. De tentoonstelling is gratis toegankelijk te zien in De Koepel van het museum.

Culturele invloeden

Chequita Nahar (Paramaribo, 1970) is een Nederlandse sieradenontwerper, leraar en curator. Haar werk komt voort uit haar bi-culturele achtergrond en is een samensmelting van verschillende culturele invloeden. In haar sieraden combineert ze Surinaamse ambachten en technieken met methoden die afkomstig zijn uit de hedendaagse sieradenpraktijk.

Rituelen

Haar sieraden zijn geïnspireerd op rituelen en gewoontes die worden geassocieerd met Marron, Creoolse, Chinese, moslim- en hindoe culturen in Suriname.  Ze ziet sieraden als dragers van betekenis met verborgen, ongrijpbare krachten. Ze maakt haar werk voor mensen die zich bezighouden met vergelijkbare rituelen of zich kunnen vinden in de intenties ervan. Ze houdt daarbij rekening met hun persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren. Met Wasi Sani keert Nahar terug naar de oorsprong van sieraden als beschermende talismannen en laat ze zien hoe ze op een geheime, krachtige manier worden ingezet voor stille communicatie. 

Ze is daarnaast een belangrijke stem in het hedendaagse sieradenveld door haar betrokkenheid als bevlogen docent (Hoofd Fine Art and Design-programma, Maastricht Institute of Arts) en curator (Schmuck, 2020). Ze is een belangrijke promotor van diversiteit en inclusie in het kunstonderwijs en heeft ervoor gezorgd dat de sieradenwereld hierbij wordt betrokken.

Françoise van den Bosch Prijs
Stichting Françoise van den Bosch zet zich in om hedendaagse sieraadontwerpers te ondersteunen. Dit doet de stichting door aankopen, een artist-in-residency programma en het uitreiken van de Françoise van den Bosch Prijs. Deze wordt sinds 1980 een keer in de twee jaar toegekend aan een internationaal toonaangevende sieraadkunstenaar. In 2023 heeft Chequita Nahar de award in ontvangst mogen nemen. Door haar deze prijs toe te kennen, wil de foundation haar artistieke en educatieve werk erkennen, aanmoedigen en ervoor zorgen dat haar stem een ​​breed publiek bereikt.

Mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *