Mijn geliefde kunstwerk: Light in August

  • Door VVMA
  • 5 april 2020
  • 0
  • 577 Views

Door Lucy Okma en Maarten van Weele, april 2020

Lucy Okma
Maarten van Weele

We waren in 1986 net verhuisd van Capelle a/d IJssel naar Terneuzen en zaten in de gewenningsfase: ver weg van het centrum van Nederland en kleinschaligheid. Verrast waren we met een spectaculaire in-house kennismaking met Gent, waar Jan Hoet het met zijn Museum voor Hedendaagse Kunst voor elkaar had gekregen dat veel eigenaren van schitterende herenhuizen ruimtes voor kunstenaars en publiek wilden openstellen om hedendaagse kunst te komen kijken: Chambres d’amis & Initiatief 86 in Gent van Jan Hoet.

Na twee bezoeken aan de galerie wisten we zeker dat we de optie voor ‘Light in August’ gestand deden. In het schilderij vinden we spannend waarom de vrouw zo zit. De krachtige en simpele vormen spreken aan. Door de rood belichte stoel en het gele glas en de zelfbescherming lijkt het of de vrouw geen enkel ander bezit heeft dan alleen zichzelf. Door de tegenstelling van warm en licht links en donker en koel rechts lijkt het of de ruimte afgekapt is en dat rechts de nacht buiten is geschilderd, maar het kan ook een tweeluik in het schilderij zijn.

Hans Vanderkerckhoeb: Light in August

Hans Vandekerckhove verklaart: “Ik toon het lichaam dat zich terugtrekt in een innerlijke dynamiek: de dynamiek van het kijken, het wachten, het verlangen’.

Het is spannend dat de gekozen kleuren tegengesteld zijn aan het povere interieur. De verschillende manieren van kijken naar het schilderij leek op Gent van toen met de schitterende monumentale panden waar we kunst keken terwijl het pand ernaast vervallen kon zijn.

Leuk voor ons was dat de schilder een jaar later door Kunstbeeld tot kunstenaar van het jaar werd uitgeroepen. Galerie Deweer was een tot galerie omgebouwde textielfabriek waar later nog enkele keren zijn geweest als Hans daar exposeerde.

Toen we de schilder een keer in de galerie spraken was hij al verschillende malen van stijl gewisseld en kwam hij niet meer zo enthousiast over voor deze periode in zijn loopbaan. In zijn latere schilderijen zijn de mensen, objecten en ruimtes concreter en realistisch.

Het schilderij heeft licht nodig. Het doek paste in Terneuzen en Doorwerth precies tussen de open haard en de glazen buitenwand. Vorig jaar hebben we onze woonkamer veranderd en is het schilderij verhuisd naar de eet- en leestafel. Met hulp van een belichtingsexpert is de verandering goed uitgepakt. Galerie Deweer is eind 2018 gesloten. Light in August van Hans Vandekerckhove is belangrijk in het ons thuisvoelen in ons huis.