Wildernis in Nieuwe Ruimte

  • Door VVMA
  • 3 juni 2022
  • 0
  • 420 Views

Nieuwe Ruimte presenteert van 5 tot en met 26 juni de expositie ‘Wildernis’met werk van vier beeldend kunstenaars. In juni is Sophie Bekkering de ‘kunstenaar van de maand’. Zij nodigde drie3 collega’s uit om mee te exposeren: Sabina Wörner, Ralph Lambertz en Arild Veld

Het werk van Sophie Bekkering kenmerkt zich door levendige kleurcontrasten en expressieve toets. Onderwerp van haar schilderijen is de krachtige natuur. Vanuit Gelderse bossen volgde ze de natuur steeds hoger tot over de boomgrens waar de mens niet veel te zoeken heeft. Voor deze expositie ging ze op zoek naar collega’s met wie ze expressiviteit in de kunstwerken deelde. De titel ‘Wildernis’ is die van één van haar recente schilderijen.

Wildernis staat voor een verlangen naar natuur waar de mens geen invloed op heeft. Het laat de natuur alle ruimte. Wildernis is ook wat de mens juist achterlaat aan industriële producten die vervolgens verweren en van vorm veranderen. Wildernis is tevens een vrije manier van leven en van denken zonder keurslijf van regels en voorgeschreven moraal.

Alle vier de kunstenaars hebben hier een band mee. Sophie Bekkering met haar verbeelding van woeste natuurkrachten. Sabina Wörner verlegt het perspectief op de wereld om ons heen. De kleuren en vormen van de natuur zijn omgetoverd naar ornamenten en wilde, snelle streken die direct en vrij zijn neergezet. Je wordt overweldigd en in het schilderij opgenomen. Hierdoor krijgen je zintuigen alle ruimte en verdiep je in het moment.

Ralph en Arild werken in drie dimensies. Ralph Lambertz gebruikt alles wat uit een wildernis van aangespoeld en weggegooid materiaal te voorschijn komt; resten van menselijke activiteit die een eigen leven zijn gaan leiden. Met dit materiaal creëert hij expressieve, kleurrijke objecten op een schilderachtige manier.

Arild Veld is een natuurmens, hij weet veel over levende organismen en wordt hierdoor begeesterd. Hij woont op terreinen die voor de mensen op dat moment niet interessant zijn en daardoor kunnen verwilderen. In dit biotoop maakt hij zijn beelden van ijzer en staal, kracht en expressie verbeeld. Ze staan op het terrein alsof ze er gegroeid zijn.

Nu komt hun werk samen in de expositieruimte van ‘Nieuwe Ruimte’ – het Rhedens podium voor beeldende kunst – aan de Oranjestraat 30a in Velp. De expositie is in juli elke zondag te bezoeken van 12 tot 17 uur. Gratis entree.  

De expositie wordt op zondag 12 juni geopend om 15 uur in het kerkje aan de Dr. Fabiusstraat 12 in Velp.