Tentoonstellingen in het openingsjaar

  • Door VVMA
  • 14 februari 2022
  • 0
  • 480 Views

Bij de heropening van Museum Arnhem zijn drie nieuwe tentoonstellingen te zien: Tenminste Houdbaar Tot, Van Links Naar Rechts en de educatieve presentatie Open.

• Van Links Naar Rechts

Een nieuwe kijk op een eeuw neo-realisme

Carel Willink – Wilma met kat, (foto: Peter Cox)

13 mei … 23 november 2022

Hoe komt het dat binnen een kunststroming de ene kunstenaar in de vergetelheid raakte en de andere niet? Museum Arnhem staat bekend om zijn collectie neo-realisme, met werken van kunstenaars als Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch. De tentoonstelling Van Links Naar Rechts biedt een nieuwe kijk op een eeuw neo-realisme, waarbij de invloed van politieke spanningen in het interbellum zichtbaar worden. De economische crisis van 1929 en de machtsovername van Hitler in Duitsland in 1933 raakten ook de kunst en de kunstenaars in Nederland. Door deze periode van politieke polarisatie verdwenen vooral sociaal geëngageerde en activistische kunstenaars voor lange tijd uit de kunstgeschiedenis. Met Van Links Naar Rechts presenteert Museum Arnhem een inclusiever beeld van het interbellum dan voorheen. Herontdekkingen van progressieve kunstenaars zoals Berthe Edersheim, Harmen Meurs en Nola Hatterman, die voorheen letterlijk en figuurlijk links bleven liggen, worden getoond tegenover bekende namen als Willink, Raoul Hynckes en Pyke Koch.

• Tenminste Houdbaar Tot

Serge Attukwei Clottey – GBOR TSUI (2019) (foto: Rachelle Stoffels)

13 mei 2022 … 9 januari 2023

Kan kunst veranderen hoe mensen omgaan met de Aarde? Klimaatverandering, natuurbehoud en milieuvervuiling zijn onderwerpen die steeds meer mensen in Nederland bezighouden. Tenminste Houdbaar Tot toont de verschillende manieren waarop kunstenaars vanaf de 17de eeuw tot nu de natuur verbeelden. Welke verhalen vertellen de landschappen, stillevens, planten en dieren over de relaties tussen mensen en natuur door de eeuwen heen? Welke verhalen vertellen ze niet… en waarom niet? Het merendeel van de 200 getoonde kunstwerken komt uit de collectie van Museum Arnhem. De presentatie is aangevuld met kunstwerken die speciaal voor de tentoonstelling zijn geleend of gemaakt. Er zijn kunstwerken die de uitbuiting van land en van mensen die erop leven aan de kaart stellen, vroeger en nu. Andere verbeelden een duurzame toekomst voor al het leven op Aarde.

• Open

Open (foto Eva Broekema)

13 mei 2022 … 2024

Met de presentatie Open geeft Museum Arnhem een impuls aan de educatieve traditie, die door Pierre Janssen is gestart. Pierre Janssen was directeur van het museum van 1969 …1982. De op beleving gerichte presentatie biedt bezoekers een verdiepende kijkervaring en nodigt hen uit werken op verschillende manieren te ervaren en deze ervaringen actief met elkaar te delen. Deze tentoonstelling laat publiekslievelingen zien, zoals zelfportretten van Dick Ket.