Presentatie Jelle Bouwhuis herhaald

  • Door VVMA
  • 8 september 2022
  • 0
  • 640 Views

Op de eerste bijeenkomst voor de Vrienden in het vernieuwde museum verzorgde conservator Jelle Bouwhuis een presentatie en rondleiding over de tentoonstelling Van Links naar Rechts. De bijeenkomst was al snel volgeboekt en er moesten veel mensen op een wachtlijst worden gezet. Daarom wordt hij op 27 september herhaald voor de Vrienden die de eerste keer achter het net visten.

Museum Arnhem staat bekend om zijn collectie neo-realisme, met werken van bijvoorbeeld Dick Ket, Carel Willink, Pyke Koch. De tentoonstelling Van Links naar Rechts biedt een nieuwe kijk op een eeuw neo-realisme, waarbij de invloed van politieke spanningen in het Interbellum zichtbaar worden. De economische crisis van 1929 en de machtsovername van Hitler in Duitsland in 1933 raakten ook de kunst en kunstenaars.  

Jelle Bouwhuis bespreekt herontdekkingen van progressieve kunstenaars zoals Berthe Edersheim, Harmen Meurs en Nola Hatterman, die voorheen letterlijk en figuurlijk links bleven liggen. Dit in contrast met het werk van bekende namen als Willink, Raoul Hynckes en Pyke Koch. 

De tentoonstelling is ingebed in een overzicht van bijna een eeuw verzamelen van Neo-realisme door Museum Arnhem. Bekende en minder bekende namen uit heden en verleden wisselen elkaar af, zoals Henri van de Velde, Henk Mual, Gaby Bovelander, Marlene Dumas, Dorian Hiethaar en Iris Kensmil. Van Links Naar Rechts geeft daarmee een inkijkje in hoe het verzamelbeleid van het museum in de loop van de tijd werd bijgesteld, naar maatschappelijk engagement en een inclusieve blik. 

Zie ook: Jelle Bouwhuis presenteert Van Links Naar Rechts aan vrienden