Monet, van impressionisme naar vormen van abstractie

  • Door VVMA
  • 30 mei 2022
  • 0
  • 538 Views

Op zondag 10 juli geeft kunsthistorica Angeline Bremer-Cox de elzing ‘Monet, van impressionisme naar vormen van abstractie’ in wijkcentrum Bakermat in het Arnshemnse Burgemeesterskwartier.

Claude Monet (1840 … 1926) ontwikkelde zich  zich vanuit het realisme tot een vorm van lyrische abstractie, waarbij hij uitging van de natuur. Zijn schilderij Impression Soleil Levant kreeg veel kritiek, als zou het een impressie van mist en roet zijn:  ”We hebben onlangs een tentoonstelling gezien aan de Bld des Capucines bij Nadar. Het was werkelijk schokkend… ze leken de oorlog te hebben verklaard aan de schoonheid. De impressie van sommige van die landschapsschilders werd mist en roet.”

Vanwege dit schilderij  kregen deze schilders de bijnaam Impressionisten.

Door de uitvinding van de verftube door John Goffe Rand in 1841 kon de verf makkelijk worden meegenomen. Daarnaast ontwikkelde zich een nieuwe wereld van vervoer met de trein, van een moderne leefwijze van uitgaan en van het verkennen van de omgeving, vooralr van Parijs. Dit alles trok jonge kunstenaars aan. Zij wilden het moderne leven ontdekken en eigentijds zijn.

In de lezing gaat Angeline Bremer-Cox allereerst in op de werken van Monet en tijdgenoten. Ze sluit af met de impressies/expressies van de schilderijen van Sophie Bekkering en Sabina Wörner van de tentoonstelling Vier Ogen. Ze schilderden buiten, tijdens de pandemie in 2020 en 2021.

De lezing op zondag 10 juli begint om 14.00 uur (inloop 13.30 uur) en duurt tot 16.00 uur. De toegangsprijs is € 5.

Wijkcentrum Bakermat, Van Nispenstraat 139, 6814 JA Arnhem