Expositie van Marlene Dumas in Venetië

  • Door VVMA
  • 13 april 2022
  • 0
  • 672 Views

Tijdens de 59ste Biënnale van Venetië is er een grote overzichtstentoonstelling te zien van beeldend kunstenaar Marlene Dumas. De tentoonstelling ‘open-end’ vindt plaats in Palazzo Grassi, Venetië.

Marlene Dumas put voor haar werk uit de beelden om haar heen, van persoonlijke kiekjes tot nieuwsfoto’s. Ze becommentarieert maatschappelijke kwesties en sociale rolpatronen.

Dit werk – uit de collectie van Museum Arnhem – baseerde Dumas op een filmstill uit ‘Et Dieu créa la femme’ waarin Brigitte Bardot naakt op het strand ligt. De titel verwijst naar het idee dat mensen die bij een geprivilegieerde groep horen automatisch schuldig zijn aan de onderdrukking van minderheden; een notie waar Dumas zelf, opgegroeid in Zuid-Afrika tijdens de Apartheid, ongetwijfeld mee te maken heeft gehad. In die context lijkt het afgewende gezicht in het schilderij een uiting van schaamte.

Marlene Dumas, the guilt of the privileged, 1988. Collectie Museum Arnhem. Vanaf 13 mei te zien in de openingstentoonstelling ‘Van Links Naar Rechts’.