Earth Overshoot Day

  • Door VVMA
  • 28 juli 2022
  • 0
  • 453 Views

Op 28 juli was het Earth Overshoot Day: de dag waarop de mens in dit jaar de hoeveelheid biologische grondstoffen heeft verbruikt die de aarde jaarlijks kan produceren. De dag valt, afgezien van coronajaar 2020, elk jaar eerder.

Wereldwijd verbruiken mensen 2,7 hectare per persoon. De voetafdruk van een gemiddelde Nederlander is ongeveer 5 hectare, die van een gemiddelde inwoner van de Verenigde Staten 8 hectare en van iemand uit de Democratische Republiek Congo 0,8 hectare.

Het kunstwerk Vuile Voetstappen bestaat uit voetstappen van stof die laten zien hoe vervuilend landen ten opzichte van elkaar zijn. De voetafdruk van Amerika is bijvoorbeeld 3 meter, tien keer zo groot als die van Congo die 30 cm lang is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen als iedereen gemiddeld een voetafdruk zou hebben van 1,7 hectare. Dat is drie voetbalvelden.

Dit kunstwerk is onderdeel van de tentoonstelling Tenminste Houdbaar Tot. Het werk is geïnspireerd op het werk van Judith Selby Lang, The Last Dance (2008) en opnieuw ontworpen door Aafke Bennema in samenwerking met NewBees.

Materiaal voor dit kunstwerk is ter beschikking gesteld door Tarkett/Desso.