De stem van de natuur

  • Door VVMA
  • 22 juni 2022
  • 0
  • 681 Views

Tijdens de tentoonstelling Tenminste Houdbaar Tot is het werk Voice of Nature – Fagus Sylvatica Atropunicea 1900 in de beeldentuin te zien. Het werk is gemaakt door Thijs Biersteker in samenwerking met wetenschapper prof. Stefano Mancuso.

Sensordata uit de boom worden gebruikt om de stem van de boom te laten horen in tijden van klimaatverandering. Bomen zijn de verslagleggers van de natuur. Ze leggen hun leven vast door middel van jaarringen. De rondingen en vervormingen van de ringen en de afstand ertussen, documenteren de veranderingen in het milieu, ziekten, branden, droogtes en de mate van vervuiling. Met behulp van omgevingssensoren in en rond de boom, creëert deze kunstinstallatie elke seconde een digitale boomring in plaats van elk jaar. De sensoren meten CO2-niveaus, vochtigheid, (bodem)temperatuur, het licht dat de boom gebruikt voor fotosynthese en de omtrek van de stam.

Ontdek in realtime hoe de groei van de boom wordt beïnvloed door klimaatverandering: www.museumarnhem.nl/nl/plan-je-bezoek/tuin