Lezing door Mirjam Westen, oud-conservator hedendaagse kunst

  • Door VVMA
  • 31 december 2022
  • 0
  • 360 Views

Verwacht voorjaar 2023

De VVMA en het Wijkcentrum Bakermat organiseren samen een lezing over Liesbeth Brandt Corstius. Liesbeth overleed in augustus 2022 en is oud-directeur van Museum Arnhem en bewoner van de Burgemeesterswijk in Arnhem. De lezing zal plaats vinden in de Rembrandt zaal in Wijkcentrum Bakermat aan de van Nispenstraat in Arnhem

Mirjam Westen: “Liesbeth Brandt Corstius zette tijdens haar directeurschap (1982 … 2000) Museum Arnhem op de kaart. In haar tentoonstellings- en aankoopbeleid sloot ze enerzijds aan bij de bestaande collectie realisten. Anderzijds bood zij veel ruimte voor actuele kunst, die verwees naar – zoals zij het omschreef in het beleidsplan in 1983 – werelden buiten de kunst. Terwijl andere musea in Nederland vooral buitenlandse kunstenaars toonden, koos Brandt Corstius bewust voor het werk van jonge Nederlandse kunstenaressen en kunstenaars, voor figuratie, voor experimentele presentaties, zoals de serie ’installaties in de koepel’, en voor kunstvormen als video en fotografie. Zij professionaliseerde de museumorganisatie, en bewerkstelligde een helder onderscheid tussen 20e-eeuwse collecties en de archeologische en stadcollecties.  

Brandt Corstius verwierf de meeste bekendheid door haar pleidooi voor meer werk van vrouwelijke kunstenaars in tentoonstellingen en in museale collecties. Ze figureerde vanwege haar kritische standpunten zelfs in een Nederlandse editie van een Donald Duck tijdschrift. In mijn lezing zal ik ingaan op de vraag waarom het beleid van Liesbeth Brandt Corstius onderscheidend was en zal ik enkele aankopen uitlichten.”

De organisatie van de lezing ligt in handen van:
Mirjam Westen, oud-conservator Hedendaagse Kunst van Museum Arnhem
Angeline Bremer, kunsthistorica, wijkbewoner Burgemeesterswijk, werkgroep Beeldende Kunst Wijkcentrum Bakermat
Paulien Ariëns, bestuurslid VVMA en voorzitter werkgroep Beeldende Kunst Wijkcentrum Bakermat 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *