Foto’s:  Eva Broekema

  • Door VVMA
  • 7 januari 2024
  • 0
  • 220 Views

Veel van de foto’s op deze website zijn gemaakt door Eva Broekema. Tijd om haar eens voor het voetlicht te halen.

“Als je mensen begint te fotograferen voelen ze zich vaak wat ongemakkelijk. Zelfs een bankdirecteur is een beetje zenuwachtig in het begin. Ik voer daarom altijd een persoonlijk, enthousiast gesprek met ze. Dan ontstaat er een prettige sfeer en vang je mooie echte emoties. Als fotograaf heb je een vreemd soort macht, je bepaalt hoe iemand wordt neergezet. Je hebt dan de regie. Daar moet zo’n directeur meestal wel even aan wennen.”

Aan het woord is fotograaf Eva Broekema (1977). Veel van de foto’s van Museum Arnhem zijn door haar gemaakt, maar ze werkt ook voor andere opdrachtgevers, waaronder Hogeschool Arnhem Nijmegen, State of Fashion (Mode Biënnale), Gemeente Arnhem, Museum More, Spijkers & Spijkers, Framer Framed gallery, KTC magazine en meer.

Mode

Het begon allemaal met de mode. “Ik was erg bezig met mijn eigen stijl. In Appingedam, waar ik opgegroeide, probeerde ik me onderscheidend te kleden. Dat paste niet echt in het stadje. Zelfs klasgenoten vonden soms dat het echt niet kon. Dan dacht ik: het is me weer gelukt. Ik groeide op in een gezin waar creativiteit een grote rol speelde, mijn moeder was kunstenaar, mijn ouders hadden een interieurzaak en veel familieleden waren creatief geschoold.”

In Groningen volgde Eva de opleiding modevormgeving aan kunstacademie Minerva. “Ik vond dat leuk, maar het maken van presentaties van mijn werk was het allerleukst: fotografie. Ik fotografeerde ook collecties voor medestudenten.” Ook volgde Eva een fotografiecursus op de academie en liep ze stage bij modemagazine Elle.

‘Ik wil dat mensen blij zijn met zichzelf’ (foto Eva Broekema)

Fotovakschool

Nadat ze de kunstacademie had afgerond wilde Eva verder met fotografie en deed ze een masteropleiding in Breda. “Dat was heel documentair. Ik voelde me er niet echt thuis: ik wilde daarnaast ook techniek leren en niet alleen maar over mijn werk praten. Daarom heb ik als aanvulling de fotovakschool in Apeldoorn gedaan.”
Ze voelde zich daarna nog niet echt klaar om voor zichzelf te beginnen en ging aan het werk als stylist/ontwerper voor verschillende modebedrijven.
Ze begon in Emmerich  bij een private labeling bedrijf (ontwerp van collecties specifiek voor een klant). Daar ontwierp ze complete kindercollecties, maar ze merkte al gauw dat dat niet helemaal bij haar paste. Ze werkte daarna ook voor andere modebedrijven en merken, maar fotografie bleef haar trekken. “Als ik als stylist naar China, Portugal, Turkije en steden als Milaan, Parijs en Londen ging had ik altijd mijn camera bij me. Lekker de hele dag plaatjes schieten. Ik vond het geweldig. En dat is precies wat ik uiteindelijk fulltime ben gaan doen.”

Echtheid

Wat is haar drive? “Mijn missie is om andere mensen blij te maken. Er is al genoeg narigheid in de wereld. Ik wil echtheid fotograferen, maar wel het liefst op een positieve manier. Ik wil connectie met iemand maken en zorgen dat mensen blij zijn met zichzelf. Daarnaast wil ik mensen laten zien hoe mooi de wereld om ons heen is, als je maar goed kijkt.”
Naast portretten fotografeert Eva ook veel andere onderwerpen: exposities, interieurs en architectuur, en bijvoorbeeld nieuwe restaurants in de stad (inclusief de smakelijke gerechten) tot aansprekende modebeelden.

Klaas Gubbels (foto: Eva Broekema)

Wat is in al dat werk de Broekema-factor? ”Positiviteit, enthousiasme en echte emoties, daarnaast zit er altijd wel een mode-dingetje in. Als ik bijvoorbeeld de opening van een expositie fotografeer, ziet de stylist in mij combinaties tussen een mooie outfit en een kunstwerk dat daarbij past. En als ik een interieur fotografeer weet ik vaak wat er goed uitziet. Ik ga dan altijd een beetje schuiven met spullen totdat het helemaal klopt. Als ik foto’s maak in het museum moet het perspectivisch helemaal kloppen. Bij dat soort klussen zit ik in een bubbel, daar ga ik soms helemaal in op.”

“De variatie in mijn werk vind ik het leukst. De dynamiek van een opening of knallen tijdens een campagneshoot is top en als je dan de volgende dag met je statiefje door een leeg museum loopt, kun je weer helemaal tot rust komen. De variatie is een golfbeweging en dat past bij me.”
www.evabroekema.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *