Unsheltered Moments in De Koepel

  • Door VVMA
  • 25 januari 2024
  • 0
  • 264 Views

Stel je voor dat elke dag een zoektocht is naar een plek die je ’thuis’ kunt noemen. Bas Timmer, ontwerper van de ‘Sheltersuit’ en oprichter van de Sheltersuit Foundation, heeft samen met fotograaf Tony Dočekal honderden Sheltersuits – een kledingstuk dat verandert in een slaapzak – uitgedeeld aan mensen die dak- of thuisloosheid ervaren. In de gratis toegankelijke tentoonstelling Unsheltered Moments – Verbindende Verhalen in De Koepel van Museum Arnhem ontmoet je enkele van deze personen. Deze ‘unsheltered moments’ nodigen je uit tot reflectie op deze wereldwijde realiteit en tot een dieper begrip van menselijke veerkracht en verbondenheid.

Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de Nederlandse Dennis die na vier jaar eindelijk zijn plek heeft gevonden, de 70-jarige Eva die in haar auto in LA woont en veteraan Brian die met zijn pitbull Buddy in een tentenkamp in Tucson verblijft. Elk verhaal, geïllustreerd met quotes, foto’s en Sheltersuits, vertelt niet alleen over de uitdagingen, maar ook over de kracht om hoop en positiviteit te vinden in uitdagende omstandigheden.

“Het begon allemaal met de eerste Sheltersuit, een katalysator voor verandering,” zeggen  Bas Timmer en Tony Dočekal. “Een tastbaar symbool resulterend in een stichting, een sociale beweging van ‘people helping people’ en kunstwerken die vieren dat acties luider spreken dan woorden. We hopen dat deze expositie zal inspireren om zelf actie te ondernemen om jouw stad of wijk te helpen.”

Bas Timmer

Ontwerper en ondernemer Bas Timmer (1990, Enschede) is de oprichter van de Sheltersuit Foundation. Zijn creatie, de Sheltersuit, is een kledingstuk dat verandert in een slaapzak en bescherming biedt aan daklozen. Bas combineert mode, liefdadigheid en sociaal ondernemerschap om zo, door middel van duurzaam ontwerp en werkgelegenheid, dakloosheid te verminderen. Hij studeerde Fashion Design aan ArtEZ en werd door Time Magazine bestempeld als ‘Next Generation Leader’.

Tony Dočekal

Tony Dočekal (1992, Amsterdam) is een fotograaf en beeldend kunstenaar die gedreven wordt door de zoektocht naar verbondenheid en de vloeibare aard van identiteit. Tony nodigt je in haar werk uit tot reflectie op de betekenis van ’thuis’, ‘gemeenschap’ en de positie van het individu in een snel veranderende wereld. Ze heeft een Bachelor in Fine Arts van ArtEZ en erkenningen als de ‘Olympus Young Talent Award’ en ‘Zilveren Camera 1e Prijs Portretten’ op haar naam staan.

‘Unsheltered Moments’ is t/m 10 maart gratis te zien in De Koepel van het museum.

Dennis, Rotterdam © Tony Dočekal

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *