Eerste kunstwerk voor Kunstroute Schuytgraaf

  • Door VVMA
  • 24 januari 2024
  • 0
  • 193 Views

Op vrijdag 19 januari is, onder grote belangstelling van buurtbewoners, het eerste kunstwerk opgeleverd van Kunstroute Schuytgraaf, een project dat Productiehuis Plaatsmaken op verzoek van Gemeente Arnhem heeft ontwikkeld. Drie jaar lang is er door veel mensen hard gewerkt aan de Kunstroute. Door het team van Plaatsmaken, projectleider Fleur Lamers, curator Fleur Junier en de vele producenten. Het project wordt ondersteund door Gemeente Arnhem, Mondriaan Fonds en BPD Cultuurfonds.

Rob Voerman bedacht een fantastisch futuristisch bouwwerk van waaruit de omgeving in drie richtingen kan worden bekeken. Op het dak pulseert zacht een rood lampje in de nacht. Het werk heeft wat weg van een ruimteschip dat geland is midden in de Betuwe. In de loop van de komende maanden worden werken opgeleverd van Keiko Sato, Larissa Esvelt, Arash Fakhim en Femke Herregraven. Ook volgt er een poëzieroute door de wijk.

In de permanente kunstroute worden, verspreid over de hele wijk, zeven nieuwe kunstwerken gerealiseerd gaan worden. De kunstwerken verhouden zich tot de belangrijkste kenmerken van Schuytgraaf: het landschap, de geschiedenis en de voornamelijk jonge bevolkingsgroep. Plaatsmaken is door de gemeente Arnhem gevraagd deze route te ontwikkelen. De Arnhemse curator Fleur Junier is door Plaatsmaken aangetrokken als curator. Zij geeft de inhoud van de kunstroute vorm, waarin dialoog en verbinding met de omgeving en haar bewoners centraal staat.


Wethouder Cathelijne Bouwkamp is blij met de kunstroute: “Kunst in de openbare ruimte is voor Arnhem van groot belang. Kunst heeft de kracht om te verrassen, te verbazen en ik verwacht dat dit ook bij deze kunstroute gaat gebeuren. Het is mooi dat bewoners actief mee kunnen denken en betrokken worden bij het project. Dat opdrachten vooral verstrekt worden aan kunstenaars uit de regio, helpt ook nog eens onze beeldende kunstsector.”

De uiteindelijke kunstroute is er voor zowel de bewoners uit Schuytgraaf als ook mensen uit de regio of de toerist die Arnhem bezoekt. Die kwaliteit en aantrekkelijkheid moet de kunstroute gaan hebben, zodat gezinnen met jonge kinderen er graag langslopen en zich erin gaan herkennen. 

Lees hier een interview met curator Fleur Junier! 

Futuristisch bouwwerk van Rob Voerman (foto: Koen Kievits)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *