In museumwinkel: boek Kunst in het Derde Rijk – verleiding en afleiding

  • Door VVMA
  • 12 november 2023
  • 0
  • 417 Views

Ter gelegenheid van de huidige tentoonstelling in het museum verschijnt bij uitgeverij WBooks de publicatie Kunst in het Derde Rijk- verleiding en afleiding. Dit boek, onder redactie van Jelle Bouwhuis en Almar Seinen biedt een reflectie op de kunst van het Derde Rijk. Het geeft een overzicht van de destijds beroemdste kunstenaars en hun werk. De publicatie gaat in op thema’s uit de expositie en bevat bijdragen van onder anderen Jelle Bouwhuis, conservator moderne kunst van Museum Arnhem, en gastcurator Almar Seinen. Het rijk geïllustreerde boek omvat naast een inleidend essay ook bijdragen van prof. dr. Gregor Langfeld (Universiteit van Amsterdam/Open Universiteit), Sabine Brantl (Haus der Kunst, München), prof. dr. Christian Fuhrmeister (Zentralinstitut für Kunstgeschichte, München) en historicus Gregory Maertz. Het is een uitgave van Museum Arnhem in samenwerking met WBooks, en kwam tot stand dankzij een bijdrage van het Hendrik Mullerfonds.

Peopaganda

Dat de nationaalsocialisten de moderne kunst uitsloten, is alom bekend. Maar dat het Duitse rijk onder Hitler de hedendaagse kunst gebruikte als propagandamiddel, kunsttijdschriften liet verschijnen en omvangrijke tentoonstellingen organiseerde, is maar bij weinigen bekend. Steunden de kunstenaars het regime, steunde het regime de kunstenaars, of beide? De officiële kunst uit de periode 1933 tot 1945 is uit het collectieve geheugen verdwenen, omdat ze sindsdien nauwelijks meer is getoond. Kunst in het Derde Rijk plaatst de kunstenaars en hun werken terug in de kunstgeschiedenis. Het behandelt vragen als: hoe kan het dat in nazi-Duitsland, gekenmerkt door politiek geweld, oorlog, uitsluiting en de Holocaust, zoveel aandacht was voor de kunst? In hoeverre is deze kunst nationaal socialistisch,en in hoeverre een voortzetting van bestaande tradities? Deze vragen en onderwerpen komen aan de orde tegen de context van de kunstwerken zelf, de betreffende kunstenaars, hun carrières, en de waardering van hun werk voor, tijdens en na het naziregime.

Bekijk hier enkele pagina’s van het boek

Het 240 pagina’s tellende boek Kunst in het Derde Rijk – verleiding & afleiding is uitgebracht in een Nederlandse en een Engelstalige editie. Het kost € 24,95 en is onder meer verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum Arnhem.

Actie

In samenwerking met WBooks mag het museum vijf exemplaren weggeven. Wil je kans maken op een van deze exemplaren? Geef je dan op via onderstaande knop. Deelnemen kan tot 1 december.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *