Van een wonderschone frivoliteit

  • Door VVMA
  • 15 december 2022
  • 0
  • 386 Views

Sieraden van Bas Kosters en zijn keuze uit de Coda-collectie

Uitbundig, kleurrijk en speels. Veelzijdig en uitzinnig. Beeldend kunstenaar en ontwerper Bas Kosters (Zutphen, 1977) creëert stralende werelden met innemende figuren en mode-items die onze wereld kleuren en zijn maatschappelijke betrokkenheid weergeven. Coda in Apeldoorn nodigde Bas Kosters uit om een selectie te maken uit de collectie sieraden van Coda en die selectie te combineren met een presentatie van zijn eigen sieraden. De keus van Kosters is tot en met 12 maart 2023 te zien in de tentoonstelling Van een wonderschone frivoliteit.

De ontwerpen van Kosters zijn niet alleen kleurrijk en krachtig, maar hebben vaak een scherpe ondertoon die zijn sociale engagement tonen. Emoties benadert Kosters lichtvoetig en met subtiele, soms wrange humor. Hij heeft een voorkeur voor textiel en grafische kunstvormen en zijn fascinatie voor stripfiguren en erotiek leidt tot visuele werelden vol frictie en tegenstrijdige opvattingen die om aandacht vragen. Met zijn werk prikkelt hij je ook om na te denken over identiteit. Wat is identiteit eigenlijk, hoe druk je je uit en wat laat je van jezelf zien? 

Bas Kosters – Clowns are people too (foto: Landa Penders)

Kosters en Coda

Coda vroeg Bas Kosters voor deze tentoonstelling een selectie te maken uit de collectie sieraden van Coda, met ruim 10 000 objecten de grootste collectie wereldwijd. Bij het maken van zijn selectie heeft hij zich vooral laten leiden door dat wat hem persoonlijk aanspreekt en wat hij zelf zou dragen. “Het sieraad is voor mij een ultieme manier om jezelf te versieren en een statement te maken. Er kleven ook veel oordelen, regels, aannames en meningen aan sieraden. Ik vind het fijn als de context van een sieraad door de drager opnieuw wordt gedefinieerd. Ook het dragen van een object als uiting van zachte rebellie vind ik interessant. Met de titel van deze tentoonstelling ageer ik tegen de heersende ‘doe maar normaal cultuur’ en vier alternatieve schoonheden en waardes. Dress up please!”

Bas Kosters – My paper crown – Dice – halssieraad (foto: Peter Stigter)

Tentoonstelling

Van een wonderschone frivoliteit toont meer dan 40 sieraden en objecten die raken aan activisme, gendervraagstukken en de punkcultuur. Er zijn sieraden te zien uit de Coda-collectie van bijvoorbeeld Alexander Blank, Ted Noten, Paul Derrez en Onno Boekhoudt. Ook heeft Kosters modesieraden (costume jewellery) geselecteerd van beroemde modehuizen als Chanel, Schiaparelli en Givenchy. Draagbaarheid, authenticiteit en frivoliteit zijn bij het maken van de selectie de voornaamste criteria geweest. Daarnaast zijn er sieraden te zien die hij in afgelopen jaren zelf maakte. Een aantal van zijn buttons maakte al deel uit van de Coda-collectie.

Bas Kosters – My paper crown – Flower and scepter (foto: Marc Deurloo)

De tentoonstelling met de selectie van Bas Kosters is de eerste in een reeks. Coda nodigt voor deze tentoonstellingsreeks een kunstenaar, auteur of artiest uit om naar eigen inzicht en met eigen inspiratie een keuze te maken uit de Coda-collectie. Bij de tentoonstelling van Bas Kosters is een short-docu gemaakt die online en in de tentoonstelling te zien zal zijn.

Bas Kosters – My_paper_crown – Dice – halssieraad (foto: Peter Stigter)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *