Twee jonge kunstenaars bij De Groen

  • Door VVMA
  • 22 september 2023
  • 0
  • 277 Views

Ajna Lőrincz, een van de twee Maidentrip-exposanten bij Collectie De Groen, toonde op de eindexamenshow van Artez (Arnhem) een ruimtelijke installatie waar je instapt, als je durft natuurlijk. Overal hangen, staan en liggen objecten en lopen snoeren door de ruimte.

De installatie bij Artez heeft ze nu bij De Groen opnieuw uitgevoerd, een versie 2.0, want elke ruimte is anders en zorgt voor andere beslissingen. Lőrincz heeft zich de ruimte helemaal toegeëigend, het voelt alsof je een stukje van haar grondgebied betreedt. Eenmaal in de ruimte wordt je omringt door fysieke wezens. Dood of levend? Het zachte duister in de ruimte, het geluid en ook de geuren, het licht – alles bij elkaar maakt het tot een werk dat je bij wijze van spreken voelt in je eigen lichaam. Alle zintuigen worden aangesproken. De ruimte van Ajna geeft zich niet makkelijk prijs. Je moet er hard voor werken, kijken, voelen en ruiken. Stel je je daar voor open dan wordt je mogelijk beloond.

(foto’s: Koen Kievits)

De tweede Maidentrip-solo is van Caja Boogers, met werk van een andere aard en sfeer dan dat van Ajna Lőrincz. Caja is afgestudeerd aan de HKU in Utrecht en werd al voor de finals de kunstwereld in gekatapulteerd. In Utrecht gaf hij een sobere maar overtuigende presentatie met monumentale schilderijen die koele stalen liftdeuren suggereren. In Maidentrip hangen vijf recente werken van zijn hand. Vijf doeken op hetzelfde formaat. Eenmaal opgehangen in de enige juiste volgorde voel je de zwaarte en kracht ven het werk in de ruimte. Hier is een echte schilder aan het werk. In deze schilderijen lijkt de verfhuid langzaam over te gaan in een spiegelend ijsoppervlak. Boogers schildert wat hij voor zich ziet als idee en hij weet dat beeld trefzeker en met grote schilderkundigheid op het doek te zetten. Zijn schilderijen zijn grote verleiders, ze strelen je ogen en daarmee je gevoel.

(foto’s: Koen Kievits, courtesy Gerhard Hofland Amsterdam)

De eerste twee Maidentrip-solo’s zijn te bezoeken tot en met zondag 8 oktober, van donderdag tot en met zondag van 12 … 17 uur.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *