Lezing Vrouwen en Futurisme

  • Door VVMA
  • 29 april 2023
  • 0
  • 308 Views

Dank zij een lezing door Joke de Wolf in het Kröller-Müller Museum kom je erachter hoe vrouwen bezig waren met futuristische thema’s zoals snelheid en geweld, en er hun eigen draai aan gaven. Zo kom je meer te weten over de futuristische kunst van Benedetta Cappa, de kostuumontwerpen van Sonia Delaunay en over Marie Vassilieff, de kunstenaar die tijdens de eerste wereldoorlog in Parijs een ontmoetingscentrum opzette voor de hele artistieke wereld.

Wonder

Dat er bij en rond de futuristen vrouwen actief waren, is een klein wonder. Het futuristisch manifest van Marinetti was expliciet vóór het minachten van de vrouw. In de lezing komt onder andere de intrigerende wereld van Valentine de Saint-Pont aan bod. Ze was kunstenaar en model voor Auguste Rodin en Alphonse Mucha, en schreef in 1912 het Manifest van de Futuristische vrouw. Een jaar later schreef ze in een Futuristisch lustmanifest dat lust tot kunst moest worden gemaakt.

Joke de Wolf

Dr. Joke de Wolf is kunstcriticus en schrijft over tentoonstellingen en kunstenaars in onder andere dagblad Trouw, De Groene Amsterdammer en Museumtijdschrift. Naast haar werk als criticus schrijft ze een boek over moederschap in de moderne en hedendaagse kunst

Praktische informatie

De lezing is op zondag 30 april om 14.00 uur en op zondag 7 mei om 14.00 uur in de Van der Leeuwzaal in het Kröller-Müller Museum. De lezing is gratis voor iedereen met een toegangskaart voor het museum en het park. Wel is het belangrijk dat je van tevoren online reserveert.

Foto: Benedetta Cappa


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *