Frank Halmans exposeert ‘Gaandeweg’

  • Door VVMA
  • 14 augustus 2023
  • 0
  • 270 Views

Het werk dat Frank Halmans in deze show laat zien is niet meer dan een fractie van wat hij heeft gemaakt. Uit een kunstenaarschap van meer dan vijfentwintig jaar laat hij een kleine staalkaart zien van wat er door de jaren heen zoal uit zijn brein en handen is voortgekomen.

Deze ‘Show 24’ van Collectie De Groen wordt zaterdag 19 augustus om 17.00 feestelijke geopend en is daarna te zien tot en met 26 november.

Met die fractie van zijn werk laat hij toch heel veel zien. Zie bijvoorbeeld de Verlaten galerijflat uit 2018. Of Seizoenswerk uit 2004. Of Gebilde nr.36 (straat) uit 2023. 

De overeenkomst in de grote verscheidenheid van werken is dat veel ervan schaalmodellen zijn. Maar het zijn geen modellen die de werkelijkheid nabootsen. Halmans zet de werkelijkheid naar zijn eigen hand. Daarmee creëert hij een eigen wereld waar wij allemaal mogen instappen. Halmans zoekt het dicht bij huis. De dagelijkse omgeving, huis, interieur, architectuur. Hij heeft een oog voor het hele kleine maar ook voor het hele grote. Vaak werkt hij vanuit herinnering en nostalgie zonder daarbij sentimenteel te worden. Hij weet dat te vermijden door in al zijn werken een heldere en directe lijn uit te zetten. Hoewel het werk humor en ironie bevat is er bijna altijd sprake van een omfloerste beladenheid die tegengas geeft aan de humor en ironie. Misschien schuilt daarin het geheim, de verraderlijke zachtheid waarmee Halmans je in zijn werk trekt.

Gaandeweg is de titel die Halmans bedacht voor de show. In de show zijn werken van de afgelopen twintig jaar te zien. “Maar,’ zegt hij, “misschien moet het beste nog komen”. Daarmee verplicht Halmans zichzelf om nog heel veel te bedenken en uit te voeren in de tijd die voor hem ligt.

 Frank Halmans, Verlaten Galerijflat (2018)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *