Cobra 75: grenzeloos en vrij

  • Door VVMA
  • 1 augustus 2023
  • 0
  • 252 Views

Op dinsdag 12 september vindt in Wijkcentrum Bakermat (van Nispenstraat 139, 6814 JA Arnhem) een themaochtend plaats die is gewijd aan het internationale samenwerkingsverband Cobra. Kunsthistoricus drs. Maria Driessen spreekt over Conra, waarbij de rode draad ‘vrijheid’ is.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Cobra werd opgericht in Parijs.
Ver vóór de oprichting van Cobra, in de jaren dertig, was er in Denemarken al een groep jonge kunstenaars actief met experimentele kunstuitingen. Asger Jorn en collega’s zetten zich af tegen de gevestigde orde en haalden hun inspiratie uit kindertekeningen, volkskunst, werken van psychiatrische patiënten en de Scandinavische mythologie. Ook kunstenaars  als Miró, Picasso en Klee waren van invloed.

Na 1945 kwamen jonge Nederlandse kunstenaars in contact met hun Deense kunstbroeders in hun zoektocht naar vernieuwing. Appel, Constant en Corneille zijn het meest bekend. In Parijs werd in 1948 besloten tot de oprichting van een internationaal samenwerkingsverband met de naam Cobra. Al in 1951 hield Cobra op te bestaan, maar de invloed is tot op heden zichtbaar in de kunst.

De themaochtend vindt plaats op dinsdag 12 september, van 10.15 uur tot 12 uur. Deelname kost € 5, inclusief thee of koffie. Vooraf aanmelden is niet nodig.

foto: Bijeenkomst van Cobra kunstenaars waarobder Karel Appel, Constant en Corneille

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *