Met Vrienden naar Friesland

  • Door VVMA
  • 30 augustus 2018
  • 0
  • 636 Views

Tekst Ietje ten Holt, foto’s o.a. Henk en Ineke de Vries 

Visfontein in Stavoren

Leeuwarden-Fryslân, culturele hoofdstad van Europa 2018. Daar moet je toch geweest zijn! Dus op naar Friesland,  op 30 en 31 augustus.

Eerst deden we op de rondreis de fonteinen aan in onder meer Sloten (Kieviet), Stavoren (De Visfontein) en Hindeloopen (Flora en Fauna) met als pluspunt dat we tegelijkertijd konden genieten van deze sfeervolle Friese stadjes waar we ook gezellig konden koffie drinken of lunchen. In Sloten konden we bovendien zwerven door The Colorfield Performance, een kleurspektakel van honderden panelen opgesteld in een weiland.

The Colorfield Performance

In Spannum werden we ontvangen in de ververij en werkruimte van de internationaal bekende textielkunstenaar Claudy Jongstra. We kregen een goed beeld  van haar werkwijze en filosofie: een ambachtelijk productieproces met gebruikmaking van natuurlijke materialen en plantaardige kleurstoffen en een zo klein mogelijke footprint. Ideeën die zij in allerlei projecten ook verder uitdraagt. 

Sfeervolle stadjes: Sloten

In Franeker startten wij bij de mooie fontein de Oortwolk met een stadswandeling onder leiding van twee enthousiaste Franeker stadsgidsen. Nog even een borreltje en door naar Leeuwarden waar we in ons ideaal gelegen Oranje Hotel bijkomen van de drukke dag en nog even een blik werpen op de misschien wel mooiste fontein: Love, twee 7 meter hoge witte sculpturen van een jongens- en een meisjesgezicht,.

De tweede dag  bestond uit vaste en vrije programmaonderdelen. Wij gingen allemaal naar het Fries Museumvoor de tentoonstelling Escher op reis,een prachtige expositie, die bijvoorbeeld  laat zien hoe Escher inspiratie vond in Italiaanse steden en natuur. Wij stapten samen in een praam voor een leuke rondvaart met gids door Leeuwarden. Op eigen gelegenheid kon iedereen de stad verder verkennen: Keramiekmuseum Princessehof, Blokhuispoort, Galerie Westerkade, uitrusten op een terrasje, shoppen…. genoeg te doen. Bij het verlaten van Leeuwarden maakten wij nog een korte stop bij Wetterskip Fryslânwaar we allerhartelijkst werden ontvangen en een prachtig wandkleed van Claudy Jongstra  in de hal mochten zien. Op ons programma stonden nog 2 fonteinen, de sierlijke Onsterfelijke Bloemen fontein  in IJlst en de Hoorn des Overvloeds van Stephan Balkenhol in Sneek. Beiden kwamen extra mooi tot uiting in het mooie avondlicht. Van de Hoorn des Overvloeds liepen we via de Waterpoort naar de Walrus voor onze slotmaaltijd. Daar waren we wel aan toe want het was weer een lange, vermoeiende dag geweest. Pas tegen tienen kwamen we aan in Velp.

Hindelopen

Al met al kunnen we terugzien op een reisje waarin alles meezat: veel moois / interessants gezien, mooi weer, lekkere en gezellige maaltijden, vlotte heen- en terugreis en niet te vergeten: een heel fijne groep Vrienden om mee op pad te zijn.

Bekijk hier meer foto’s van deze excursie