Na een vlotte busreis vanuit Velp waren wij op woensdag 11 juli 2018 al vóór 10.30 uur in Enschede waar Rijksmuseum Twenthe speciaal voor ons de deur eerder open deed! Gezien het mooie weer werden we in de tuin van het museumcafé Binnenhof getrakteerd op koffie met krentenwegge of gebak, waarna we in 2 groepen werden rondgeleid door de tentoonstelling gewijd aan Paula Modersohn-Becker. Uitgebreid werd ingegaan op de ontwikkeling van deze begaafde kunstenaar die eind 19deeeuw regelmatig de kunstenaarskolonie in Worpswede verliet om zich in Parijs te laven aan de moderne kunst van Cézanne, Rodin, Münch en tal van anderen. Bij de avant-garde in Parijs voelde zij zich thuis en dat is te zien in haar latere werk. Helaas sterft zij al op 31 jarige leeftijd in het kraambed.
Op eigen gelegenheid konden we de barokke glaskunst van Bernard Heesen bekijken. In De waanzin van de 19deeeuw, zien we recent werk van hem waarbij hij zich heeft laten inspireren door de ornamentiek van de neostijlen uit de tweede helft van de 19deeeuw. Werk dat een schril contrast vormt met de eenvoud van de subtiele glazen lampen van zijn hand die in de gobelinzaal hangen. En dan was er nog de nieuwe presentatie van de museumcollectie Ars Longa, Vita Brevis.Een schitterende expositie met onder meer werk van aansprekende hedendaagse kunstenaars als Bart Hess, Philip Vermeulen, Peter Zegsveld en de onlangs overleden Armando.
Gelukkig hadden we in No Hero, het recent geopende Museum van de collectioneur Gerrit Steinmeijer, even tijd om tijdens de lekkere lunch buiten om te schakelen naar het volgende programmapunt: drie tentoonstellingen in No Hero. Na een korte inleiding gingen we op audiotour langs de zeer diverse werken uit de collectie. Steinmeijer koopt wat hem aanspreekt en dat kan variëren van werk van bijvoorbeeld de Neue Wilden uit Berlijn, tot de Vlaamse Primitieven en de Haagse School. Hedendaagse kunst is, heel verrassend, gemengd met Chinees porselein of klassieke Franse en Italiaanse meubelen en sculpturen. Leuk is dat je voor de audiotour kunt kiezen voor verschillende uitgangspunten. Wil je weten waarom Gerrit Steijmeijer voor bepaalde werken heeft gekozen? Dan kies je voor de verzamelaar en hoor je Gerrit Steijmeijer zelf. Je kunt ook kiezen voor een audiotour met bijvoorbeeld de kunsthistorische of filosofische visie op de werken.
Na No Hero was het tijd voor een bezoek aan het Aan de Stegge Gebouw in Goor. Buiten werden we hartelijk verwelkomd door Jenny Tasma die ons op onderkoelde, geestige wijze inwijdde in de totstandkoming van dit bedrijfsgebouw in Hundertwasserstijl met zijn gouden bol, felle kleuren, rondingen en mozaïekwerk. Ook binnen was het een kleurig geheel, met name de toiletten waren een bezoekje waard. Niet verwonderlijk dat we in een vrolijke stemming verkeerden toen we in de bus stapten om naar Bistro de Tasca in Markelo te gaan waar we ons tegoed deden aan een buffet. Wat later dan gepland verlieten we de bistro begeleid door de klanken van Weense walsen uit een Muziekkast van zo’n 200 jaar oud. Het was een leuke afsluiting van een mooie dag.