Westerse ‘schoonheidsidealen’

  • Door VVMA
  • 31 augustus 2023
  • 0
  • 296 Views

De Nigeriaanse Yinka Buutfeld (1995) werd als baby gevonden in een bushalte en naar een weeshuis gebracht. Na vele adoptieafwijzingen werd ze geadopteerd door haar Nederlandse ouders. Tijdens haar studie aan de Design Academy Eindhoven ging ze op zoek naar haar Nigeriaanse afkomst en werd ze zich bewust van de voordelen die ze heeft gehad doordat ze in Nederland is opgegroeid. Haar werk is nu te zien op de tentoonstelling Tussen Grenzen.

Veel mensen met een donkere huid proberen hun huid lichter te maken om aan westerse schoonheidsidealen te voldoen en hun kansen te vergroten. Dit is zeer schadelijk en een onderwerp waar niet veel over wordt gesproken. Yinka wil dit graag veranderen met haar collectie Agbara (‘kracht’ in het Yoruba, een van de talen in Nigeria). Voor deze collectie heeft ze touwen behandeld met bleekmiddelen, waardoor het effect ervan zichtbaar wordt.

Yinka Buutfeld, Agbara (2021). In samenwerking met het TextielMuseum en keramisch ontwerper Sterre ter Beek. Bruikleen van de kunstenaar, foto: Iris Rijskam

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *