Voor alles: kleur – Bob Buys

  • Door VVMA
  • 3 februari 2023
  • 0
  • 469 Views

Bob Buys (1912 … 1970) is een van de veelzijdig getalenteerde kunstenaars uit de kerncollectie van Museum Henriette Polak in Zutphen. In olieverf en aquarel schilderde hij stadsgezichten van Amsterdam, portretten en landschappen, maar zijn favoriete onderwerp was het Franse landschap. De kleuren, het licht en grillige vormen inspireerden Buys tot doeken vol warmte en kleur. Van 18 februari tot en met 4 juni 2023 is een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in Museum Henriette Polak.

Gelijktijdig verschijnt een boek over zijn werk door kunsthistorica Nelleke van Zeeland, in opdracht van Stichting Otto B. de Kat. Buys was samen met De Kat en Kees Verwey grondlegger van de Hollandse Aquarellistenkring.

Veel van zijn werken schilderde Buys in Zuid-Frankrijk. Met een van die werken, Port Vendres, won hij de Thérèse van Duyl-Schwartze-medaille (1959). In Amsterdam schilderde hij stadsgezichten en portretten, zoals de opvallende serie van dansschooleigenares Maria Petrelli Ruiz.

“Kleuren zijn voor mij verschrikkelijk belangrijk. Zij bezitten in hun combinaties en tegenstellingen zelf een bepaalde uitdrukkingskracht”, zegt Buys over zijn werk.

Buys spande zich in voor de figuratieve schilderkunst en de ondersteuning van jonge kunstenaars. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar werkte hij veel jaren als docent aan de kunstacademie in Tilburg en de Rietveld Academie in Amsterdam. Ook schreef hij als kunstcriticus voor Het Vrije Volk en het Haarlems Dagblad.

Dat de warmte en de uitstraling van het kleurrijke werk van Bob Buys nog niet aan kracht heeft ingeboet, kunnen bezoekers vanaf 18 februari zelf ervaren in het Museum Henriette Polak.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *