Koos Buster: Het had ook anders kunnen zijn

  • Door VVMA
  • 24 februari 2024
  • 0
  • 318 Views

Museum MORE in Kasteel Ruurlo presenteert de eerste museale solotentoonstelling van Koos Buster: Hethad ook anders kunnen zijn. Gewapend met klei en een flinke dosis humor zet Buster de alledaagse dingen om ons heen op een voetstuk: van brandblusser tot huishoudtrap en van bierflesje tot waterkoeler. In zijn typerende bobbelige stijl tovert hij doodnormale objecten om in keramische kunstwerken. Zo wil hij de wereld een beetje mooier maken. 

Minister

Als zelfbenoemd Minister van Keramische zaken gebruikt Koos Buster hoofdzakelijk klei. Ook verwerkt hij steeds vaker ambachtelijk geblazen glas, waarvoor hij samenwerkt met glasblazers in Leerdam.

Busters werk heeft vaak iets dubbelzinnigs. De zorgvuldig gemaakte objecten ogen op het eerste gezicht luchtig, maar vaak liggen ingrijpende persoonlijke gebeurtenissen aan de basis. Zo kan de titel van de tentoonstelling, Het had ook anders kunnen zijn, van alles betekenen: “De tekst is ontleend aan mijn favoriete liedje van Gordon”, aldus Buster. Maar de titel verwijst voor hem ook specifiek naar zijn eerste grote liefde. ”Mijn drang om te maken en daarmee het leven te vieren, wordt aangewakkerd door Tex, die er niet meer is. Deze tentoonstelling draag ik op aan haar.”

Busters universum

Elke zaal in de tentoonstelling heeft een eigen thema. Bijvoorbeeld de kinderkamer die we allemaal wel hadden willen hebben, met een limonadekoeler en een kauwgomballenautomaat. Een zaal geïnspireerd op zijn recente reis door Nepal waar op elke straathoek de vele vrolijk gekleurde emmers hem opvielen. En een feestzaal met dranktafel en bierkratten… Ook zijn verspreid door het kasteel typische Koos Buster objecten te vinden op plekken waar je ze niet verwacht… In Kasteel Ruurlo kun je op reis door het verrassende en soms ontroerende universum van Koos Buster.

Over de kunstenaar

Koos Buster (1991) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sinds zijn afstuderen in 2018 is zijn werk lovend ontvangen in de kunstwereld. Zijn werk was eerder onder meer te zien in Museum Beelden aan Zee, het Nationaal Glasmuseum en Galerie Vriend van Bavink en is opgenomen in diverse particuliere en openbare collecties.

Rondleiding

Elke laatste zondag van de maand tot en met 26 mei 2024 kun je aansluiten bij een inspirerende instaprondleiding door de eigen collectie en deze tentoonstelling van Koos Buster. Instaprondleidingen starten om 14:00 uur. Kosten zijn € 7,50 per persoon excl. museumentree. Kinderen tot 12 jaar hebben altijd gratis toegang tot ons museum.

De tentoonstelling is lovend besproken en met sterren overladen in onder meer De Volkskrant, NRC en Het Parool. Janna Reinsma schrijft in De Volkskran:. “Het opzettelijk wat rommelig ogende werk van Koos Buster vormt een heerlijk contrast met het strakke, klassieke interieur van Kasteel Ruurlo. Veel van het werk is vrolijk en levenslustig en máákt ook vrolijk en levenslustig. Wat een plezier, bijvoorbeeld, om een soort kinderkamer met onder meer een knalgele kauwgomballenautomaat te zien, vol zorgvuldig gekleide en geglazuurde kauwgomballen. Om zo in je mond te stoppen. Iets verderop: een glas met een tandenborstel, zichtbaar veel ouder dan de voorgeschreven drie maanden.”

Alle objectfoto’s ©Abel Minnée, courtesy Gallery Vriend van Bavink.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *