Boek en Delen: Anton Beeke

  • Door VVMA
  • 17 oktober 2022
  • 0
  • 347 Views

De tentoonstelling Boek en Delen in Rozet toont de boekenverzameling van de toonaagevende grafisch vormgever Anton Beeke (1940 … 2018). Ook de iconische affiches die hij ontwierp voor Toneelgroep Amsterdam, KunstRAI, het Centraal Museum in Utrecht en persoonlijke voorwerpen maken deel uit van de tentoonstelling. Hij richtte musea in en maakte tentoonstellingen, boeken, tijdschriften, huisstijlen, postzegels, catalogi, commercials, kinderspellen en reclamecampagnes. Spraakmakend en soms opzienbarend, waren zijn erotische theateraffiches. Zijn werk werd meermaals bekroond met onder meer de H.N Werkmanprijs (tegenwoordig de Amsterdamprijs) en de Grafische Cultuurprijs. Beeke doceerde aan verschillende academies in binnen- en buitenland. 

Beeke had de gewoonte om allerlei spullen tussen zijn boeken te bewaren. Een muziekdoosje, stempels van letters, speelgoed soldaatjes, een verzameling plaatjes van borsten, papieren contactadvertenties en kunstwerkjes van Klaas Gubbels; het zit allemaal verstopt in zijn bibliotheek. 

Lidewij Edelkoort, levenspartner van Beeke, en Charlotte Grün van Studio-OOK ontwikkelden Boek en Delen; een meerjarig programma dat de boekencollecties van bekende Nederlanders door het land laat reizen. De bijzondere bibliotheek van grafisch ontwerper Anthon Beeke vormt het startpunt. In zijn bibliotheek ontdek je wat hem inspireerde, ontspande of juist in vervoering bracht. Je vindt er boeken over grafisch ontwerp, cultuur, fotografie, typografie, jazz en erotiek. Alle boeken mag je aanraken en doorbladeren. 

Een collectie boeken vertelt verschillende verhalen over de verzamelaar. Hoe kijkt de boekengek naar de wereld en welke maatschappelijke en culturele gebeurtenissen vinden we terug in de keuzes van de boeken. Hoe verhoudt het oeuvre van de creatieve verzamelaar zich tot de collectie? Waar komen kennis en inspiratie vandaan? 

Steeds meer informatie is te vinden op het internet, waardoor de boekencollectie van velen slinkt of stagneert. Dat geldt ook voor bekende creatieve Nederlanders. Hoe kunnen we die persoonlijke boekencollecties bewaren en delen? Kunnen we dit stuk cultuur behouden? 

Dwaal door de boeken van Anton en kijk met zijn blik naar de wereld. Steeds weer met een andere bril. 

www.anthonbeeke.nl 

De tentoonstelling in Rozet is tot medio december gratis te bezoeken.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *