Met Vrienden naar Brabant

  • Door VVMA
  • 23 november 2023
  • 0
  • 359 Views

Op verkiezingsdag 22 november vertrok stipt kwart voor tien een bus vol Vrienden richting Tilburg en Den Bosch. De reisdoelen van deze derde vriendenexcursie in 2023 waren het De Pont museum met werk van de veelzijdige Duitse kunstenaar Thomas Schütte en daarna de kunstcollectie van multinational Würth met werk van ‘inpakkunstenaar’ Christo.

Na koffie met gebak in De Pont werden de Vrienden rondgeleid door Jocelyn en Rimanta, twee enthousiaste museumgidsen, die niet alleen stilstonden bij het werk van Schütte maar ook bij kunst uit de vaste collectie van De Pont. Zo zagen we bijvoorbeeld Grapes van kunstenaar en activist Ai Weiwei en Black Drawings van Marlene Dumas – een verzameling van 111 inkttekeningen en een stuk leisteen.

Aanleiding tot het bezoek aan De Pont was de tentoonstelling Westkunstmodelle van Thomas Schütte. Toen hij nog student was aan de kunstacademie in Düsseldorf werd Schütte gevraagd om deel te nemen aan de expositie Westkunst in Keulen in 1981. Hij wilde reageren op de minimalistische en conceptuele kunstuitingen van die tijd – begin jaren ’80 – waarbij het kunstwerk niet eens daadwerkelijk hoefde te worden gemaakt. Voor de tentoonstelling maakte hij drie schaalmodellen, Schiff, Bühne en Kiste, die dan op ware grootte moesten worden gebouwd. Daarvoor ontbrak echter het budget, dus de Westkunstmodelle werden als maquette geëxposeerd. In de enorme museumhal van De Pont zijn ze nu voor het eerst in vol ornaat gebouwd. Schütte wil daarmee bewerkstelligen dat je de kunstwerken van buitenaf kunt bekijken, maar ook van binnenuit, om zo een andere blik op de wereld te krijgen. De eerste Westkunstmodelle vormden de basis voor een hele reeks modellen, ondermeer voor eenpersoonswoningen, tempels en zijn eigen grafzerk. In de karakteristieke kamertjes grenzend aan de tentoonstellingshal zijn de fantasierijke en fraai gebouwde modellen in overvloed te bewonderen.

Na de lunch: Würth

Het Duitse familiebedrijf Würth – specialist in montage- en bevestigingsmateriaal – is uitgegroeid tot een wereldwijde onderneming met meer dan 80 000 medewerkers. Het bedrijf is in 1945 opgericht door Adolf Würth. Na diens dood nam zijn zoon prof. dr. h.c. Reinhold Würth het in 1954 over en bouwde de onderneming uit met vestigingen over de hele wereld.

De onderneming is eigenaar van de Stiftung Würth (Stichting Würth), die de bevordering van kunst en cultuur, onderzoek en wetenschap en opleiding tot doel heeft. Hun Sammlung Würth is een omvangrijke kunstverzameling, bijeengebracht door Reinhold Würth. Met ruim 18 500 kunstwerken (schilderijen, beeldhouwwerken en grafiek) behoort de collectie tot de belangrijkste bedrijfsverzamelingen in Europa. De kunstwerken worden tentoongesteld in 15 locaties: eigen musea en kunstdependances die gratis toegankelijk zijn voor het brede publiek.

Bij Würth Nederland zijn nu 35 werken te zien van het Bulgaars-Franse kunstenaarsechtpaar Christo en Jeanne Claude; ook hun missie was het om een groot en breed publiek op een andere manier naar de omgeving te laten kijken. Ze werden wereldberoemd door hun ingepakte objecten en grootschalige buitenkunstprojecten. De tentoonstelling bij Würth omvat ingepakte objecten, maquettes van de vele kunstprojecten in de publieke ruimte en voorbereidende tekeningen, collages en foto’s. Samen bestrijkt het de periode vanaf 1957 tot en met het laatste project, het inpakken van de Arc de Triomphe in 2021.

De bijzondere excursie werd in Brabantse stijl besloten met koffie en een Bossche Bol. En even stipt als het vertrek was ook weer de terugkeer bij station Velp.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *