VVMA ondersteunt aankoop Willink

  • Door VVMA
  • 25 april 2024
  • 0
  • 196 Views

Museum Arnhem heeft de collectie uitgebreid met het bijzondere werk ‘De geleerden (Einstein)’ uit 1932 van Carel Willink (1900 … 1983). De aankoop is mogelijk gemaakt met steun van de VriendenLoterij, het Mondriaan Fonds, de VVMA-Vereniging Vrienden Museum Arnhem en Sylvia Willink.

Rond 1930 was Carel Willink met zijn vrouw Wilma in Spa, België. Toen zag hij Albert Einstein op straat lopen. Later zag hij een foto van Einstein in de krant, waarop hij een eredoctoraat ontving aan de Universiteit van Oxford in Engeland. Willink besloot beide momenten samen vast te leggen op een schilderij.

Op het schilderij zie je de Siegessäule (Overwinningszuil) en huizen in Berlijn, samen met de schutting rond het Amsterdamse Centraal Station. Die schutting was er omdat het station werd vernieuwd. Willink maakte dit schilderij in een tijd waarin hij denkbeeldige stadsgezichten begon te maken, door gebouwen en mensen van verschillende plekken te combineren.

Einstein kreeg veel kritiek van de nationaalsocialisten. Toen zij in 1933 in Duitsland de macht kregen, bleef hij in de Verenigde Staten en werd hij Amerikaans staatsburger. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland verstopte Willink een deel van dit schilderij, waarop Einstein te zien is. In de jaren ’70 bracht hij het weer terug in zijn originele staat.

In 2025 krijgt het schilderij een permanente plek in het museum.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *