Van de ramp gered

  • Door VVMA
  • 4 oktober 2022
  • 0
  • 420 Views

Door de eeuwen heen is veel cultureel erfgoed – en de verhalen die daarachter schuilen – verloren gegaan in allerlei soorten rampen. Gelukkig is er ook veel bewaard gebleven of gered. In de tentoonstelling Van de ramp gered! (1 oktober 2022 … 1 oktober 2023) in het Erfgoedcentrum in Rozet ontdek je de bijzondere verhalen achter 28 voorwerpen die bewaard zijn gebleven ondanks of door rampen. Zo zijn er kloosterboeken van de beeldenstorm gered en is servies tijdens de Tweede Wereldoorlog als kostbaar bezit verstopt.

Een belangrijke gebeurtenis waar veel voorwerpen zijn kwijt geraakt is de Gelderse beeldenstorm. In de zestiende eeuw begon een felle strijd tussen de katholieken en protestanten. De protestanten vernietigden katholieke geloofsuitingen zoals beelden en geschriften. In 1578 en 1579 volgden diverse confrontaties met de katholieken waarbij kerken en kloosters binnen en buiten Arnhem ‘gezuiverd’ werden van beelden.

In de tentoonstelling vind je een hoofd van een zandstenen beeld dat in 1897 bij het Arnhemse Sint-Petergasthuis is opgegraven. Het is het hoofd van de Heilige Petrus, de beschermheilige van het gasthuis. Deze apostel werd vaak met krullend haar en een korte baard afgebeeld. Het is aannemelijk dat dit werk tijdens de Arnhemse beeldenstorm van 1579 is vernield.

Ook zijn er veel objecten te zien die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verstopt als kostbare bezittingen en later teruggevonden. Zo is er een servies te zien en een hele collectie zilverwerk van een Joodse familie.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *