Schuld en schaamte

  • Door VVMA
  • 4 augustus 2023
  • 0
  • 198 Views

Op 3 augustus 1953, precies 70 jaar geleden,  werd Marlene Dumas in Kaapstad geboren. Zij groeide op in Zuid-Afrika tijdens de Apartheid en woont sinds 1976 in Nederland. Voor haar werk put ze uit de beelden om haar heen, van persoonlijke kiekjes tot nieuwsfoto’s. Met haar samengestelde voorstellingen, soms van tekst voorzien, geeft ze commentaar op maatschappelijke kwesties en rolpatronen.

Haar schilderij ‘The guilt of the privileged’ (1988) baseerde ze op een scène uit de film ‘Et Dieu… créa la femme’, waarin Brigitte Bardot op het strand ligt. De titel van het werk verwijst naar het idee dat mensen die bij een bevoorrechte groep horen schuldig zijn aan de onderdrukking van minderheden. Iets waar Dumas tijdens haar jeugd in Zuid-Afrika ongetwijfeld mee geconfronteerd is. In die context lijkt het afgewende gezicht op het schilderij een teken van schaamte.

Marlene Dumas, The guilt of the privileged (1988). Verworven met steun van de Rijksoverheid. Collectie Museum Arnhem. foto: Peter Cox

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *