Monument voor papierlozen

  • Door VVMA
  • 11 december 2023
  • 0
  • 201 Views

Op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, vroeg Museum Arnhem met kunst aandacht voor de mensenrechten en de mensen die zich daarvoor inzetten. Daarom presenteert  het museum een nieuwe aanwinst: ‘Een Papieren Monument voor de Papierlozen’ van Domenique Himmelsbach de Vries – social art interventions.

Domenique begon in 2013 met het portretteren van mensen zonder identiteitsbewijs om aandacht te vragen voor deze staatloze burgers, die geen onderdak krijgen en niet mogen werken. Prints van dit ‘Papieren Monument voor de Papierlozen’ worden inmiddels wild geplakt in meer dan 30 steden in en buiten Europa, om zo deze situatie zichtbaar te maken in het straatbeeld.

Met de hulp van NewBees Arnhem en studenten van ArtEZ University of the Arts maakte Domenique ook portretten van jonge vluchtelingen in de noodopvang van het COA in Arnhem, en voegde deze toe aan zijn ‘monument’. Deze serie was te zien in de tentoonstelling ‘Tussen grenzen’ (3 juni tot en met 22 oktober 2023), maar is nu dus ook opgenomen in onze collectie.

Domenique Himmelsbach de Vries, Een Papieren Monument voor de Papierlozen (2013 … 2023),  verworven met steun van het Mondriaan Fonds, collectie Museum Arnhem. (foto’s: Eva Broekema)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *