Erwin Olaf overleden

  • Door VVMA
  • 20 september 2023
  • 0
  • 361 Views

Op woensdagavond 20 september  is bekendgemaakt dat de international  gewaardeerde fotograaf Erwin Olaf op 64-jarige leeftijd is overleden. Hij eed aan een ernstige longziekte: in 1996 werd bij hem  longemfyseem geconstateerd. Enkele weken na een longtransplantatie is hij onverwachts overleden.,We bewijzen hem graag een laatste eer door stil te staan bij zijn prachtige zelfportret ‘Berlin, Olympia Stadion Westend, Selbstporträt, 24 april 2012’.

Erwin Olaf (1959 … 2023) maakte foto’s en films van scènes waarin de mens en onderwerpen zoals zijn kwetsbaarheid en eenzaamheid centraal staan. De schilderkunst, vooral uit het interbellum, vormde een inspiratiebron voor hem. Dit zie je ook terug in de gedetailleerde vormgeving van de ruimte en het licht in zijn foto’s.

Hij is bij velen bekend van de portretten van de koninklijke familie, maar hij exposeerde vier decennia lang met vernieuwende beelden. Hij werd in het begin van de jaren 80 bekend met controversiële zwart-witfoto’s van extreme naakten.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen op sociale media dat ze de vriendschap met Olaf gaan missen.

Het zelfportret ‘Berlin, Olympia Stadion Westend, Selbstporträt, 24 april 2012’ maakt deel uit van een fotoserie die Erwin in Berlijn maakte. De parallel tussen de huidige tijd en het interbellum die hij zag, nam hij hierbij als uitgangspunt.

Lees hier een uitvoerige necrologie over Erwin Olaf.

Erwin Olaf, Berlin, Olympia Stadion Westend, Selbstporträt, 24 april 2012, collectie Museum Arnhem, foto: Studio Erwin Olaf.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *