Zonder oordeel

  • Door VVMA
  • 24 augustus 2023
  • 0
  • 210 Views

Nieuwe Ruimte presenteert van 3 t/m 24 september 2023 de expositie ‘Zonder oordeel’, met werk van de kunstenaars van de maand Anne Muller, Brigit Klatser en Sylvia van de Ouwelant. Centraal thema in deze tentoonstelling is de Tweede Wereldoorlog.

Overleven

Het werk van Anne Muller gaat over haar eigen leven en bovenal wat oorlog en vervolging, het weten dat je er eigenlijk niet had mogen zijn, doet met een individu. Ook al zijn haar werken soms ogenschijnlijk lief en onschuldig, er zit altijd iets in van pijn. Soms is het een verandering in kleurgebruik, een toegevoegde achtergrond of juist een vorm die over het werk is heen gezet. Toen Muller begon met schilderen gebruikte ze het fotoalbum van haar ouders en maakte portretten van niet teruggekomen familieleden. Dit album is voor haar nog steeds een bron van inspiratie. Voor haar is het schilderen om te overleven.

Gevonden voorwerpen

Brigit Klatser creëert niet alleen objecten en beelden van speksteen maar ze doet dit ook in combinatie met gevonden voorwerpen zoals verweerd hout, verroest ijzer, koper en lood. Het vergankelijke, de grillige vormen van halfvergane stukken hout uit de natuur, en de verborgen schoonheid van de steen inspireren haar. Het thema tweede wereldoorlog is voor Brigit Klatser een geleidelijk bewustwordingsproces. Strijd om macht is nog steeds aan de orde van de dag. Weliswaar met andere middelen dan 80 jaar geleden maar nog steeds worden onschuldige mensen daarvan het slachtoffer.

Poppen

Lang na de dood van haar opa en oma, toen Sylvia van den Ouwelant op de Rietveldacademie zat, wilde zij iets maken over de route tussen haar ouderlijk huis en het huis van haar grootouders. Van de Leidsegracht 115 naar de Valeriusstraat 9 in Amsterdam. Haar hele jeugd ging zij elke woensdagmiddag met haar moeder op bezoek bij haar oma. Het huis op de Leidsegracht is nooit meer uit haar verdwenen. Zij woont nu in de Marnixstraat en komt er vaak langs. Van de Ouwelant heeft van haar familie poppen gemaakt om zo vorm te geven aan haar verleden en er vat op te krijgen. De poppen zijn van onbepaalde leeftijd en verbonden door bloed- en huwelijksbanden. Ze heeft ze gefotografeerd, zittend op de stoep van de huizen waar ze ooit woonden. Soms gebruikte ze de zelfontspanner als ze er zelf bij wilde. Een deel van die foto’s hangt nu als familiefoto’s in Nieuwe Ruimte.  

De expositie wordt op zondag 3 september geopend om 15 uur in de expositielocatie aan de Oranjestraat 36a in Velp. Bij de opening wordt door Margreet Blanken voorgelezen uit het dagboek van Etty Hillesum. De expositie is elke zondag te bezoeken van 12 tot 17 uur. Gratis entree. 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *