Soulmates

  • Door VVMA
  • 20 oktober 2023
  • 0
  • 161 Views

Toen Jelle Kampen (1956 … 2022) in de jaren tachtig de wereld introk als beeldend kunstenaar wilde hij, tegen de stroom in, vooral ‘duidelijke’ beelden maken. Zijn inspiratie vond hij niet alleen in kunsthistorische iconen, maar ook in beeldmerken en logo’s uit de commerciële sector. Muziek en literatuur waren eveneens belangrijke interessegebieden en zijn nieuwsgierige, onderzoekende geest maakte dat ook maatschappelijke thema’s onderdeel waren van zijn artistieke wereld. Jelle Kampen was de echtgenoot van beeldend kunstenaar en sieradenmaker Lucy Sarneel (1961 … 2020) die met een breed oeuvre vertegenwoordigd is in de collectie van CODA. Het werk van Jelle Kampen is na zijn overlijden deel gaan uitmaken van de CODA-collectie. Soulmates brengt niet alleen de veelzijdigheid van Kampen in beeld, maar toont ook dat hij en Lucy Sarneel, ondanks een strikt gescheiden kunstenaarspraktijk, zielsverwanten waren. Soulmates is van 8 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024 te zien in CODA Museum Apeldoorn.

Beroepspraktijk
Jelle Kampen keek met een brede, open blik naar de wereld en beeld, taal, verhalen en de transformatie daarvan waren de belangrijkste thema’s in zijn werk. Hij had weinig aandacht voor culturele makelaars en vond de tijd in zijn atelier te kostbaar om te verspillen aan de PR en marketing van zijn werk. De enige locaties waar hij zijn werk periodiek tentoonstelde, waren de presentatieruimte van het voormalige Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam, WG Kunst, en in zijn eigen atelier. In openbare collecties was zijn werk nauwelijks aanwezig. De monumentale wandschilderingen die hij maakte voor Cortile in Amstelveen zijn gerestaureerd, maar zijn kunstwerk voor het Olympisch Stadion werd onlangs helaas overschilderd. Jelle Kampen werkte in deze opdrachten samen met galerie Maria Chailloux die hem en zijn werk van 1991 tot en met 2006 vertegenwoordigde. Toen hij in mei 2022 onverwacht overleed, was hij bezig met de voorbereidingen voor de tentoonstelling Personal Landscapes & Living Rooms in de galerie van het Wilhelmina Gasthuis; de plek waar hij sinds 1984 ook woonde en werkte. Hier ontmoette hij zijn vrouw, kunstenaar en sieraadontwerper Lucy Sarneel, en hun beide dochters zijn hier geboren en grootgebracht. Jelle en Lucy doorliepen beiden de Rietveld Academie; Jelle studeerde aan de afdeling schilderen en vrije grafiek en Lucy volgde de sieraadopleiding.

Inspiratie
Kampen kende de kunstgeschiedenis goed, gaf er les in en putte eruit. Hij werkte vanuit of op basis van iconen – de twintigste-eeuwse klassieken als Matisse, Mondriaan, Rousseau, Willink en Dali – maar ook vanuit andere bronnen zoals DNA-structuren. Zijn werk is letterlijk en figuurlijk gelaagd en zijn oeuvre kenmerkt zich door een heel eigen handschrift en beeldtaal die zijn kracht als verhalenverteller tonen. Met zijn werk daagde hij de beschouwer voortdurend uit. De duidelijke beelden die hij aan het begin van zijn carrière zo graag wilde maken, verwerden in de loop der tijd tot uitvergrote details die niet meteen als figuratie te lezen zijn. Denk aan menselijke organen of delen van het skelet zoals rugwervels en het strottenhoofd waarbij hij behalve penselen ook vingers en vuisten gebruikte als spons waardoor een Rorschach-achtig effect ontstond. Vanaf 2012 werd zijn werk meer autobiografisch. Zijn heden en verleden vertaalde hij naar abstract-figuratieve beelden en zijn kwetsbare longen en beademing werden onderdeel van zijn werken. De zichtbare vorm verwees naar zaken die we niet zien of niet kunnen duiden zonder de context te kennen, zoals het zelfportret met pillenstrips als gestileerde vorm.

Tentoonstelling
Niemand kon bevroeden dat de tentoonstelling Personal Landscapes & Living Rooms van Jelle Kampen in mei 2022 bij WG Kunst ook zijn afscheidstentoonstelling zou worden. Inmiddels is zijn oeuvre door aankopen en een schenking van de dochters onderdeel geworden van de CODA collectie.

Het oeuvre van Lucy Sarneel is ruim vertegenwoordigd in de collectie van CODA Museum. In 2017 programmeerden CODA de tentoonstelling Private Territory in Public die aangeduid werd als een ‘mid-career’ tentoonstelling omdat verondersteld werd dat er nog decennialang prachtig werk zou volgen. Lucy overleed echter in 2020.

De tentoonstelling Soulmates met het werk van Jelle Kampen en Lucy Sarneel is van 8 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024 te zien in CODA Museum. Deze tentoonstelling laat zien dat zij, ondanks de gescheiden beroepspraktijken, zielsverwanten waren.

foto: Jelle Kampen – Prince de la nuit, 2021

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *