Kunst & koken

  • Door VVMA
  • 20 februari 2023
  • 0
  • 376 Views

Samah Shihadi tekent tegen het vergeten. Met delicate, fijnzinnige en precieze werken verbeeldt deze Palestijnse kunstenaar haar historische wortels en ontheemding op een persoonlijke en tegelijk universele wijze. Haar hyperrealistische tekeningen in zwart-wit, en alle grijstinten daartussen, lijken statements die ook troost bieden. Een selectie van Shihadi’s beladen landschappen, ontroerende familietaferelen, symbolische stillevens en mystieke zelfportretten zijn te zien in Roots, haar eerste museale solotentoonstelling in Europa.

Samen eten en koken is een belangrijk onderdeel van de Palestijnse cultuur. Samah Shihadi brengt dit regelmatig in beeld in haar werk. Ook de Palestijnse chef-kok Sami Tamimi benadrukt het belang ervan: “Samen eten is veel meer dan alleen maar samen eten. Het betekent ook: samen zijn, een ruimte delen en ideeën en verhalen uitwisselen.”

Ben je ook nieuwsgierig naar de geuren en smaken uit Palestina? Speciaal voor de tentoonstelling Roots creëerde Tamimi een bijzonder Palestijns recept, geïnspireerd op de tekeningen en het lievelingsgerecht van Shihadi: Shulbato.

Roots | Tekeningen van Samah Shihadi is te zien in Museum More in Gorssel. Lees hier meer over deze tentoonstelling.

Het recept vind je hier

Samah Shihadi, Cooking series, 2018, courtesy Tabari Artspace @Samah Shihadi.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *