Into the black hole

  • Door VVMA
  • 10 oktober 2023
  • 0
  • 269 Views

Op de tijdelijke lokatie van het Valkhof Museum (Keizer Karelplein 33 Nijmegen) vindt van 17 oktober 2023 tot en met 19 april 2024 de tentoonstelling Into the Black Hole plaats. Deze tentoonstelling is ingericht in samenwerking met de Radboud Universiteit en is onderdeel van Ontgrenzen (basisinfrastructuur voor regionale musea).

Betreed het ruimtevoertuig, laat de zwaartekracht los en neem een duik Into the Black Hole. Zwarte gaten stellen ons bevattingsvermogen op de proef en roepen vragen op over ons eigen bestaan. Ze zijn het punt waar de wetenschap eindigt en de verbeelding begint. Into the Black Hole brengt wetenschap en hedendaagse kunst samen om je het mysterie van het zwarte gat te doen ervaren.

Donkere materie

De nachtelijke hemel wijst zeelieden de weg, inspireert kunstenaars, voedt godsdiensten en prikkelt wetenschappers. Inmiddels kunnen we ver voorbij de sterren kijken en weten we dat het in de ruimte wemelt van dingen die we níet kunnen zien: donkere materie. Een zwart gat laat zich ook met de beste telescopen niet observeren omdat het alles in zijn omgeving opslokt: planeten, sterren en zelfs licht.

Het was dan ook een wereldwijde sensatie toen in 2019 de eerste ‘foto’ van een zwart gat kon worden gepresenteerd. Hoogleraar astrofysica Heino Falcke van de Radboud Universiteit stond, als lid van de internationale samenwerking Event Horizon Telescope (EHT), aan de wieg van deze ontdekking.

Wetenschap en fantasie

Into the Black Hole neemt je mee op reis naar een zwart gat. Vanaf aarde, langs de sterren en dwars door de kosmos volg je verschillende routes naar dit fenomeen. Hoe ontstaat een zwart gat? En welke rol spelen zwarte gaten in het universum, en dus ook in ons bestaan? Sommige vragen worden beantwoord aan de hand van wetenschap. Voor anderen schakelen we de rationele blik uit en vertrekken we vanuit verbeelding of fantasie. In de tentoonstelling tonen kunstenaars en wetenschappers van verschillende generaties en culturen hoe kennis en begrip van zwarte gaten verschillende vormen aannemen.

Kunstwerken van Annette S. Lee en Erik Odijk laten zien dat het duiden van de kosmos van alle tijden en culturen is. Black Quantum Futurism werpt geïnspireerd door Afrikaanse kosmologieën een nieuwe blik op zwarte gaten en daagt daarmee de westerse wetenschappelijke blik uit. En in de immersieve en explosieve installatie van Marshmallow Laser Feast ervaar je het zwarte gat van heel dichtbij.

Ontgrenzen

Into the Black Hole is de derde tentoonstelling in het kader van Ontgrenzen en wordt gemaakt met een team van 28 Radboud Universiteit studenten van verschillende faculteiten. De studenten zijn bij het maakproces betrokken als een ‘public-in-residence’ dat meebeslist over de tentoonstelling, het public program, de educatie, de marketing en de publicatie.

De tentoonstelling markeert het 100-jarig bestaan van de Radboud Universiteit. Naast het Valkhof Museum, dat de hoofdlocatie is, zijn er ook pop-up kunstwerken en activiteiten op de campus.

Marshmallow Laser Feast, Distortions in Spacetime, 2018 … 2020. real-time videoinstallatie, in opdracht van Manchester Science Festival, onderdeel van de Science Museum Group, in samenwerking met The British Science Festival en University of Hull.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *