Echo from the past

  • Door VVMA
  • 1 juni 2024
  • 0
  • 105 Views

Op 31 mei is het tweede kunstwerk van de Kunstroute Schuytgraaf in Arnhem overgedragen aan de Gemeente Arnhem. Keiko Sato bedacht het prachtige werk Echo From The Past, een intrigerende half open eischaal, met daarin archeologische vondsten uit de wijk. Curator van de kunstroute is Fleur Junier. Het werk van Keiko Sato is uitgevoerd door Fons Snelder en Job Saltzherr. Op vrijdag 7 juni om 17 uur wordt het feestelijk geopend.

Midden- en Late IJzertijd

Keiko (1957, Iwaki) vindt inspiratie in het idee van achtergelaten sporen en reageert met haar werk op de rijke geschiedenis van Schuytgraaf. Archeologische vondsten tonen aan dat Schuytgraaf zevenduizend jaar geleden al was bewoond. De sporen van bewoning stammen uit de Midden- en Late IJzertijd, de Romeinse tijd en de vroege Middeleeuwen. Daarnaast is er tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rond Schuytgraaf zwaar gevochten. Het laatste halfjaar voor de bevrijding liep de frontlinie zelfs dwars door het gebied.

Keiko zegt: “Soms realiseren bewoners zich niet wat er zich eerder in de directe omgeving heeft afgespeeld. Met dit werk wil ik het verleden van Schuytgraaf zichtbaar en voelbaar maken”.

Schuilplaats

Het kunstwerk dat Keiko voor de kunstroute heeft ontworpen is een ‘schuilplaats’ in de vorm van een gebroken ei dat doet denken aan een bunker. Naast de verborgenheid van het kunstwerk, ervaart de bezoeker een gevoel van vrijheid wanneer je door het open dak naar de lucht kijkt.  Richt je je blik naar beneden, dan kijk je naar de sporen uit het verleden; in een vloerinstallatie verwerkt Keiko metalen archeologische objecten uit Schuytgraaf, afkomstig uit het archeologische depot van Arnhem.

Ecologische zone

Het werk bevindt zich aan de voet van een heuvel in een ecologische zone nabij het werk van Rob Voerman. Dit niemandsland midden in de wijk, waar de natuur haar gang kan gaan, vormt een essentieel onderdeel van de beleving. Om het te bereiken wandelt de toeschouwer door ‘ruig’, schijnbaar niet ingericht gebied. Het kunstwerk is in de zomer beschut door hoge grassen en kruiden en in de winter door struiken die het object deels verbergen.

Materiaalgebruik

De schaal van het opengebroken ei is gemaakt van beton, rond een stalen frame. Het beton is voorzien van een coating in een aardetint kleur. Keiko verwerkt alle archeologische objecten in de betonnen vloer.

Toekomstige kunstwerken

De komende maanden worden ook de kunstwerken van Larissa Esvelt, Arash Fakhim en Femke Herregraven in de wijk geplaatst. De kunstroute wordt in het najaar van 2024 in haar volledigheid gerealiseerd.

Over de kunstroute

Sinds begin 2021 zijn de voorbereidingen in ontwikkeling voor de kunstroute die op verzoek van de Gemeente Arnhem door Productiehuis Plaatsmaken wordt gerealiseerd. Plaatsmaken stelde de Arnhemse curator Fleur Junier aan de route inhoudelijk vorm te geven.

De Kunstroute Schuytgraaf wordt gesteund door Het Mondriaanfonds, Het BPD Cultuurfonds en Gemeente Arnhem.

Onthulling

De onthulling vindt plaat op 7 juni om 17.00 uur. Locatie: de ecozone, aan de voet van de heuvel aan de Metamorfoseallee, ter hoogte van de Orpheusstraat, Schuytgraaf Arnhem.

Met dank aan @gemeentearnhem @mondriaanfonds en BPD Cultuurfonds.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *