Whitenoisedada

  • Door VVMA
  • 23 december 2024
  • 0
  • 143 Views

Van 7 januari tot en met 16 februari 2025 is in De Koepel van Museum Arnhem de gratis toegankelijke tentoonstelling WhiteNoiseDada te zien. Deze expositie combineert kunst, design en activisme om de absurditeiten van onze consumptiemaatschappij en wegwerpcultuur bloot te leggen. In het bijzonder vind je er de persoonlijke kunstwerken, gemaakt van afvalglas, die zijn ontstaan uit een project dat WhiteNoiseDada uitvoerde met inwoners van Kampala, Oeganda.

De tentoonstelling toont het innovatieve werk van WhiteNoiseDada (WND), een multidisciplinair ontwerpbureau dat in 2019 is opgericht door de Arnhemse Klaas Kuiken en Charley Reijnders. Geïnspireerd door het dadaïsme en punk creëren zij unieke objecten die onze omgang met afval, consumptie en massaproductie ter discussie stellen. Met humor, satire en een flinke dosis creativiteit experimenteren zij hierbij met onconventionele materialen zoals verbrande plastic tassen, afgedankte bloemen en afvalglas.

Workshop in Kampala, Oeganda. Foto Joshua Victor Semaganda..jpg

Masterclass

In de expositie staat in het bijzonder het project centraal waarvoor WND in januari 2024 werd uitgenodigd in Kampala, Oeganda door het Afrika Arts Kollective. Ze werden gevraagd om een masterclass design te geven waarbij deelnemers uitgedaagd werden om een souvenir te ontwerpen van afvalglas. Hiervoor werkte WND met lokale deelnemers uit de wijk Kyebando om hun persoonlijke verhalen vorm te geven. In de tentoonstelling ontdek je deze kunstwerken, die elk een uniek verhaal over veerkracht, traditie en innovatie vertellen. Deze verhalen worden ondersteund door portretten van de deelnemers, gemaakt door de Oegandese fotograaf Joshua Victor Semaganda.

Werk van WhiteNoiseDada

“Deze presentatie markeert voor ons een bijzondere mijlpaal in het verbinden van verschillende werelden: van de makers in Oeganda tot de bezoekers hier in Arnhem”, aldus WhiteNoiseDada. “Onze samenwerking in Oeganda benadrukt dat design niet alleen over esthetiek gaat, maar ook over verbinding, duurzaamheid en het vertellen van verhalen. We hopen dat bezoekers zich laten inspireren door de kracht van hergebruik en de mogelijkheden die ontstaan wanneer culturen samenkomen om creatief te werken aan een betere toekomst.”

Deelnemer in Kampala, Oeganda. Foto: Joshua Victor Semaganda.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *