Pelgrimstocht uit Tannhäuser

  • Door VVMA
  • 28 december 2023
  • 0
  • 462 Views

De werken van Hugo Hodiener (1886 … 1945) waren te zien in tentoonstellingen van de nazi-culturele gemeenschap , zoals in de tentoonstelling ‘Der Wald’ (Berlijn, 1936)  en in ‘Heroische Kunst’ (München, 1936). Hij was met verschillende werken vertegenwoordigd op de ‘Grote Duitse Kunsttentoonstellingen’ in het Huis voor Duitse Kunst.  Daar presenteerde hij onder meer het schilderij ‘De Pelgrimsoptocht uit Tannhäuser’, dat Adolf Hitler voor 5.500 rijksmark kocht. Op dit schilderij zie je tegen de achtergrond van hoge bergen een klein groepje mensen bewegen. Het zijn de pelgrims uit de opera ‘Tannhäuser’ van de Duitse componist Richard Wagner (1813 … 1883). Deze opera is gebaseerd op een oud verhaal over Tannhäuser, een rebelse kunstenaar.

Wagner wordt vaak verbonden met het nationaalsocialisme en het antisemitisme dat zich vanaf 1933 over Duitsland en de rest van Europa verspreidde. Hitler was namelijk een grote fan van zijn muziek vanwege de Germaanse mystiek die hij erin ervaarde en Wagners antisemitische ideeën. Hierdoor werd zijn muziek na de Tweede Wereldoorlog op veel plaatsen in de wereld – tijdelijk – verbannen.

‘Kunst in het derde rijk’ is t/m 24 maart 2024 te zien.

Hugo Hodiener, Der Pilgerzug aus Tannhäuser/De pelgrimstocht uit Tannhäuser (1940), collectie Deutsches Historisches Museum.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *