Minder

  • Door VVMA
  • 9 maart 2024
  • 0
  • 139 Views

In De Koepel van Museum Arnhem is van 12 maart tot en met 1 april – als onderdeel van het Media Arts Festival Arnhem – de gratis toegankelijke tentoonstelling Less te bezoeken. In deze tentoonstelling is video- en mediakunst van ArtEZ-alumni als Jonas Westendorp en Eunju Park, en van kunstenaars uit de collectie van Museum Arnhem als Abner Preis, Donna Verheijden, Samantha Nye en Lydia Schouten, te zien. Deze kunstenaars gebruiken de nieuwste middelen en technologieën uit hun tijd – van video tot VR en AI – om nieuwe, kleurrijke toekomsten voor te stellen.

De kunstenaars in deze tentoonstelling gebruiken technologie om maatschappelijke ontwikkelingen met humor én kritiek onder de loep te nemen. Zo gebruikte Lydia Schouten in de jaren tachtig bijvoorbeeld een videocamera om te laten zien hoe vrouwen werden gezien in de maatschappij en de media. Ruim dertig jaar later doet Donna Verheijden min of meer hetzelfde, maar dan in de tijden van internet en sociale media.

Eunju Park, BADA-23 (2023).

De kunstenaars laten zien hoe dingen nu zijn en denken na over hoe het beter kan, en welke rol technologie hierin speelt en kan spelen. Ze willen een toekomst met minder ongelijkheid en vervuiling en meer aandacht voor andere dingen dan alleen voor mensen. Want minder betekent verandering: minder van het een, is meer van het ander.

Media Arts Festival Arnhem

Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 maart vindt voor de derde keer het Media Arts Festival Arnhem (MAFA) plaats. Een weekend met films, presentaties, performances, experimenten en workshops in Focus Filmtheater én de tentoonstelling Less in Museum Arnhem. Deze editie staat het thema Less centraal. Video- en mediakunstenaars en studenten van ArtEZ laten zien wat ‘minder’ inhoudt. Voor de kunsten, de maatschappij en de aarde.

Tijdens het festivalweekend kun je je op zaterdag 23 maart (om 11.30, 13.30 en 16.00 uur) en op zondag 24 maart (11.30, 13.30 en 16.00 uur) door de tentoonstelling laten rondleiden door ArtEZ-studenten. Je hoeft je hiervoor niet van tevoren aan te melden; je kunt ter plekke gratis aansluiten.

Foto: Jonas Westendorp

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *